prosty program w C
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 6 wrz 2005, o 12:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: woj.podkarpackie
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 3 razy
prosty program w C
witajcie ! Jestem zupełnym nowicjuszem i nie mam jeszcze pojęcia o programowaniu, szukam dopiero na internecie jakiś stron z kursem C. Mam kilka zadań tutaj i nie wiem za bardzo o co w nich chodzi. Powiedzcie proszę jak je zrobic ? Przyda mi się też komentarz, z góry dziękuję i mam nadzieję że ktoś mi odpisze !..
Wiem na razie że program ma się zaczynać od
#include
int main ()
{
//coś tam...//
return (0)
}
Wiem jak napisać program który wypisuje jakieś zdanie na ekranie ( a więc zadanie 1.). Ale nie wiem co zrobić z resztą. Dla was jest to na pewno bardzo proste ale ja nie wiem jak się do tego zabrać ... myślę że nauczę się tego jeśli zobaczę w jaki sposób się to robi. Proszę o odpowiedź
1. Napisac program, który wypisuje komunikat „Witaj!” na ekranie.
2. Napisac program, który wypisuje uprzednio zdefiniowane (cpp) stałe: ALA typu char, OLA
typu int, AS typu long, FOO typu float i BAR typu double.
3. Napisac program który dla zdefiniowanej stałej całkowitej (Z zakresu 32..127) drukuje odpowiadajacy
mu znak w kodzie ASCII.
4. Zdefiniowac stała, która słuzy do przeliczania kata z radianów na stopnie.
5. Napisac program, który wypisuje wartosc stałej zdefiniowana w pliku nagłówkowym math.h.
6. Napisac program, który wczytuje wartosc liczby rzeczywistej, a nastepnie drukuje ta wartosc.
7. Napisac program, który wczytuje liczbe całkowita w układzie dziesietnym a nastepnie drukuje
ta liczbe w postaci ósemkowej.
8. Napisac program, który wczytuje trzy liczby: całkowita a, całkowita (long) b oraz rzeczywista
podwójnej precyzji x.
9. Napisac program który drukuje nazwe pliku zródłowego, numer linii i wartosc zmiennej x w
chwili wykonania. Do wypisania nazwy pliku i numeru linii uzyc cpp ( FILE , LINE )
10. Zmienic nazwe funkcji printf na WYPISZ
11. Zdefiniowac (cpp) makrodefinicje FUNC która rozwija x −! (x + 2) · x. Pokazac, ze działa
prawidłowo.
pozdrawiam
mam nadzieję że ktoś z was mi pomoże - będę niezmiernie wdzieczna..
Wiem na razie że program ma się zaczynać od
#include
int main ()
{
//coś tam...//
return (0)
}
Wiem jak napisać program który wypisuje jakieś zdanie na ekranie ( a więc zadanie 1.). Ale nie wiem co zrobić z resztą. Dla was jest to na pewno bardzo proste ale ja nie wiem jak się do tego zabrać ... myślę że nauczę się tego jeśli zobaczę w jaki sposób się to robi. Proszę o odpowiedź
1. Napisac program, który wypisuje komunikat „Witaj!” na ekranie.
2. Napisac program, który wypisuje uprzednio zdefiniowane (cpp) stałe: ALA typu char, OLA
typu int, AS typu long, FOO typu float i BAR typu double.
3. Napisac program który dla zdefiniowanej stałej całkowitej (Z zakresu 32..127) drukuje odpowiadajacy
mu znak w kodzie ASCII.
4. Zdefiniowac stała, która słuzy do przeliczania kata z radianów na stopnie.
5. Napisac program, który wypisuje wartosc stałej zdefiniowana w pliku nagłówkowym math.h.
6. Napisac program, który wczytuje wartosc liczby rzeczywistej, a nastepnie drukuje ta wartosc.
7. Napisac program, który wczytuje liczbe całkowita w układzie dziesietnym a nastepnie drukuje
ta liczbe w postaci ósemkowej.
8. Napisac program, który wczytuje trzy liczby: całkowita a, całkowita (long) b oraz rzeczywista
podwójnej precyzji x.
9. Napisac program który drukuje nazwe pliku zródłowego, numer linii i wartosc zmiennej x w
chwili wykonania. Do wypisania nazwy pliku i numeru linii uzyc cpp ( FILE , LINE )
10. Zmienic nazwe funkcji printf na WYPISZ
11. Zdefiniowac (cpp) makrodefinicje FUNC która rozwija x −! (x + 2) · x. Pokazac, ze działa
prawidłowo.
pozdrawiam
mam nadzieję że ktoś z was mi pomoże - będę niezmiernie wdzieczna..
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
prosty program w C
1. Napisac program, który wypisuje komunikat „Witaj!” na ekranie.
[ Dodano: Pią Mar 10, 2006 5:29 pm ]
3. Napisac program który dla zdefiniowanej stałej całkowitej (Z zakresu 32..127) drukuje odpowiadajacy
mu znak w kodzie ASCII.
program pobiera znak ktory został naciśnięty na klawiaturze do zmiennej znak-typu char. potem wyświetla jego kod asci.
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
void main()
{
puts("Witaj!");
}
[ Dodano: Pią Mar 10, 2006 5:29 pm ]
3. Napisac program który dla zdefiniowanej stałej całkowitej (Z zakresu 32..127) drukuje odpowiadajacy
mu znak w kodzie ASCII.
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#include <conio.h>
char znak='a';
void main()
{
puts("Naciskaj klawisze (q=wyjscie)");
while (znak!='q')
{
znak=getch();
printf("Znak %c to liczba %d\n",znak,znak);
}
}
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
prosty program w C
10. Zmienic nazwe funkcji printf na WYPISZ
tak to chyba można zrobić, ale nie jestem pewien.
a pozatym printf to prawie to samo co puts tylko puts przechodzi do nowej lini tak??
nie wiem czy dobrze pamiętam, ale to na pewno pokrewne funkcje.
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#include <conio.h>
void pisz(char napis[])
{
printf(napis);
}
void main()
{
pisz("Witaj");
getch();
}
a pozatym printf to prawie to samo co puts tylko puts przechodzi do nowej lini tak??
nie wiem czy dobrze pamiętam, ale to na pewno pokrewne funkcje.
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
prosty program w C
puts versus printf
deklaracje :
int puts ( const char * str);
int printf (const char * łańcuch_sterujący, type ewentualne_zmienne)
Puts wypisuje string na ekranie dodając na końcu znak nowego wiersza ( jak wspomniano ). Nie może wypisywać liczb ani wykonywać przekształceń formatujących tak jak printf, dlatego w wyniku wywoływania znacznie mniej operacji dodatkowych działa szybciej od printf. Obie funkcje korzystają z tych samych sekwencji specjalnych ( '\t' itp ). To chyba tyle.
[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 10:44 am ]
Ad 2. - możesz ponownie skorzystać z printf, przy czym do każdego typu skorzystasz z odpowiedniego specyfikatoru formatu funkcji np %c dla char czy %x dla szesnastkowych ( tu jest lista )
Ad 6. Deklarujesz coś typu float / double, następnie scanf / printf chyba że używasz c++ czyli cin / cout, pokombinuj, nie ma sensu żebym pisał ci kod
Ad 7. skorzystasz z %o i będzie dobrze
Ad 8. po raz kolejny program prosty, musisz użyć typu double i wypisać z odpowiednim specyfikatorem. Jeżeli chodzi o zmiennoprzecinkowe, to poszukaj w necie jak samemu ustawia się liczbę miejsc po przecinku itp itd Przykładowo sprawdz sobie jak zadziała %3.2f.
na razie tyle bo musze spadać na zajęcia, jak gdzieś utkniesz to pisz ... pozdro
deklaracje :
int puts ( const char * str);
int printf (const char * łańcuch_sterujący, type ewentualne_zmienne)
Puts wypisuje string na ekranie dodając na końcu znak nowego wiersza ( jak wspomniano ). Nie może wypisywać liczb ani wykonywać przekształceń formatujących tak jak printf, dlatego w wyniku wywoływania znacznie mniej operacji dodatkowych działa szybciej od printf. Obie funkcje korzystają z tych samych sekwencji specjalnych ( '\t' itp ). To chyba tyle.
[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 10:44 am ]
Ad 2. - możesz ponownie skorzystać z printf, przy czym do każdego typu skorzystasz z odpowiedniego specyfikatoru formatu funkcji np %c dla char czy %x dla szesnastkowych ( tu jest lista )
Ad 6. Deklarujesz coś typu float / double, następnie scanf / printf chyba że używasz c++ czyli cin / cout, pokombinuj, nie ma sensu żebym pisał ci kod
Ad 7. skorzystasz z %o i będzie dobrze
Ad 8. po raz kolejny program prosty, musisz użyć typu double i wypisać z odpowiednim specyfikatorem. Jeżeli chodzi o zmiennoprzecinkowe, to poszukaj w necie jak samemu ustawia się liczbę miejsc po przecinku itp itd Przykładowo sprawdz sobie jak zadziała %3.2f.
na razie tyle bo musze spadać na zajęcia, jak gdzieś utkniesz to pisz ... pozdro
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
prosty program w C
11. Zdefiniowac (cpp) makrodefinicje FUNC która rozwija x −! (x + 2) · x. Pokazac, ze działa prawidłowo.
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#define FUNC(x) x- !(x+2) * x
int main(){
int X = FUNC(9);
printf("X = %d",X);
return 0;
}
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
prosty program w C
witam
pisz - wersja mat1989
pisz2 - wersja moja
next
powinno byc
pozadrawiam
niestety zle. ponizej przedstawiam wersje prawidlowamat1989 pisze:10. Zmienic nazwe funkcji printf na WYPISZtak to chyba można zrobić, ale nie jestem pewien.Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h> #include <conio.h> void pisz(char napis[]) { printf(napis); } void main() { pisz("Witaj"); getch(); }
pisz - wersja mat1989
pisz2 - wersja moja
Kod: Zaznacz cały
arigo@packard ~/kminy_kumple/matma $ cat printf.c
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
void pisz(char napis[])
{
printf(napis);
}
int main(void)
{
int (*pisz2)(const char *format, ...);
pisz2=&printf;
int i=3;
printf("
---------printf-------------
");
printf("costam %d %p
",i,&i);
printf("
---------pisz-------------
");
pisz("costam %d %p
,i,&i");
printf("
---------pisz2-------------
");
pisz2("costam %d %p
",i,&i);
return 0;
}
arigo@packard ~/kminy_kumple/matma $ gcc printf.c -o printf
arigo@packard ~/kminy_kumple/matma $ ./printf
---------printf-------------
costam 3 0xbf955660
---------pisz-------------
costam -1080732076 0xbf955668
,i,&i
---------pisz2-------------
costam 3 0xbf955660
niestety rowniez zlemat1989 pisze:11. Zdefiniowac (cpp) makrodefinicje FUNC która rozwija x −! (x + 2) · x. Pokazac, ze działa prawidłowo.Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h> #define FUNC(x) x- !(x+2) * x int main(){ int X = FUNC(9); printf("X = %d",X); return 0; }
powinno byc
Kod: Zaznacz cały
#define FUNC(x) ((x)-!((x)+2)*(x))
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
prosty program w C
Do nauki c/c++ polecam bardzo pozycje symfonia c++, najlepiej jak sie da wzsystko wytlumaczone . 3 tomy mozna kupic lub nielegalnie sciagnac pdf mial jakies 80 mb rtfów nie polecam gdyz maja mase literowek.