Klasa funkcji kwadratowej

beatrixx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 15 maja 2006, o 18:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 2 razy

Klasa funkcji kwadratowej

Post autor: beatrixx »

Mam takie zadanko do zrobienia w C/C++:

Zdefiniuj klasę funkcja kwadratowa. Zadnie wymaga stworzenia klasy obiektów wraz z
funkcjami obsługującymi klasę i prostego zastosowania jej w programie. To ma np. liczyć miejsce zerowe, wierzcholek, styczna w jakimś punkcie czy coś..

Błagam wręcz o pomoc... nie miałam programowania obiektowego a muszę napisac ten program na zaliczenie..
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

Klasa funkcji kwadratowej

Post autor: Dedemonn »

Kod: Zaznacz cały

class FunkcjaKwadratowa
{
    private:
        double _a, _b, _c;

    public:
        FunkcjaKwadratowa(double a, double b, double c)
        {
            _a = a;
            _b = b;
            _c = c;
        }
        double[] wyznaczMiejscaZerowe()
        {
            // algorytm liczenia miejsc zerowych na podstawie _a, _b, _c
        }
        Point wskazWierzchowlek()
        {
            // algorytm wyznaczenia wierzchołka
        }
}
Tak oto może wyglądać klasa funkcji (mam nadzieję, że błędów składniowych nie popełniłem).
Pozostaje tylko w poszczególnych metodach zastosować wzory matematyczne i zwrócić wynik w określonej formie (wypisać na konsolce, zwrócić tablicę punktów, jeden punkt etc.).

I rozumiem, że ot tak pod koniec semestru na przedmiocie Zarządzanie Finansami profesor stwierdził, że napiszecie program zorientowany obiektowo? (to tak apropo "nie miałam programowania obiektowego")
ODPOWIEDZ