pascal, tablice, liczby parzyste

mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, tablice, liczby parzyste

Post autor: mateusz.ex »

2. W 10 elementowej tablicy D jest zapisanych losowo 10 nie powtarzających się liczb naturalnych z przedziału od 1 do 10. Napisz program wyświetlający informację w których elementach tablicy zapisane są liczy parzyste.
raxilion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2009, o 23:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 4 razy

pascal, tablice, liczby parzyste

Post autor: raxilion »

Var
D:array[1..10] of byte;
licznik:byte;

Begin

For t:=1 to 10 do
begin
if(D[t] mod 2 = 0) then
write(t);
End;

End.


mam nadzieję że to o to chodzi
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, tablice, liczby parzyste

Post autor: mateusz.ex »

nie wiem dlaczego cały czas wyswietlaja mi sie liczby z przedziału od 1 do 10?
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

pascal, tablice, liczby parzyste

Post autor: Dedemonn »

mateusz.ex pisze:nie wiem dlaczego cały czas wyswietlaja mi sie liczby z przedziału od 1 do 10?
ROTFL! Przeczytałeś chociaż treść zadania, czy przekleiłeś to bezpośrednio bez spojrzenia na to?

N/C
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, tablice, liczby parzyste

Post autor: mateusz.ex »

przeczytałem, i rozumie, ale zawsze wyswietlaja mi sie liczby 1,2,3..10, ale to chyba nie mozliwe, ze by za kazdym razem wszystkie wylosowane były parzyste. chyba że nie zrozumiałem:(
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

pascal, tablice, liczby parzyste

Post autor: kolanko »

Na moje oko to w tym programie nie ma wogole losowania ...
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

pascal, tablice, liczby parzyste

Post autor: natkoza »

może coś takiego ale nie jestem pewna.. nie mam w chwili obecnej TP na kompie

Kod: Zaznacz cały

program los;
var d:array[1..10]of byte;
t:integer;
begin
randomize;
for t:=1 to 10 do
begin
d[t]:=random(10)+1;
if(d[t]mod 2=0)then write(t);
end;
end.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, tablice, liczby parzyste

Post autor: mateusz.ex »

var l: array[1..100] of real;
i,t: integer;
li:real;
begin
randomize;
for i := 1 to 10 do l:= int(random(100));

if (l mod 2 = 0) then writeln(l);




readln;
end.

wyskakuje mi bład, na liczbie 2. (mod 2)-- 31 maja 2009, 13:27 --
natkoza pisze:może coś takiego ale nie jestem pewna.. nie mam w chwili obecnej TP na kompie

Kod: Zaznacz cały

program los;
var d:array[1..10]of byte;
t:integer;
begin
randomize;
for t:=1 to 10 do
begin
d[t]:=random(10)+1;
if(d[t]mod 2=0)then write(t);
end;
end.

dzieki:) działa!
ODPOWIEDZ