Jak można zsumować jakieś-niewazne jakie liczby ktore występowały w danym miesiącu.
Chodzi o to żeby zsumowało mi ilości materiału z lutego i lipca w jednej komórce
W kolumnie C są miesiące w D ilości
=SUMA.JEŻELI(C2:C31;LUB("=VII";"=II");D2:D31)
Gdy biorę =SUMA.JEŻELI(C2:C31;"=v";D2:D31) to działa bez problemu - sam maj
-- 17 maja 2009, 19:51 --
... gzamin.xls
JAK ZROBIĆłączna ilość sprzedaży poszczególnych towarów przez każdego ze sprzedawców w ciągu roku (na osi X - sprzedawcy, na osi Y - ilość sprzedanych towarów z rozbiciem na a, b i c);
-- 17 maja 2009, 20:04 --
Później będę dzielił przez komórkę A33
Czemu tam gdzie jest EXCELTOZLOM raz dziala raz nie, co jest nie tak? Załączam screen bo przecież słownie nie opiszę arkusza kalkulacyjnego, albo lepiej, plik.
... _.xls.html
JAK ZSUMOWAC
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
JAK ZSUMOWAC
Co do ostatniego pytania, to pewnie próbowałeś skopiować komórkę z a do b i c, a nie zablokowałeś adresów komórek w formule.
-- 17 maja 2009, 23:07 --
Co do pierwszego pytania, to funkcja LUB ma nieprawidłowe argumenty. Jeśli koniecznie chcesz mieć to w jednej formule, to przecież możesz napisać po prostu =SUMA.JEŻELI(...)+SUMA.JEŻELI(...)
-- 17 maja 2009, 23:11 --
A jak już będziesz miał wypełnioną tę tabelkę z towarem i sprzedawcami, to zaznacz po prostu cały jej obszar (od G19 do J22), Wstaw/Wykres i możesz cały czas potem klikac dalej, wykres od razu powinien wyjść prawidłowo.-- 17 maja 2009, 23:27 --Już łapię, o co chodziło w twoim ostatnim pytaniu, ta formuała jest w ogóle zła, bo nawet jak pokazuje jakąś wartość, to złą.
-- 17 maja 2009, 23:07 --
Co do pierwszego pytania, to funkcja LUB ma nieprawidłowe argumenty. Jeśli koniecznie chcesz mieć to w jednej formule, to przecież możesz napisać po prostu =SUMA.JEŻELI(...)+SUMA.JEŻELI(...)
-- 17 maja 2009, 23:11 --
A jak już będziesz miał wypełnioną tę tabelkę z towarem i sprzedawcami, to zaznacz po prostu cały jej obszar (od G19 do J22), Wstaw/Wykres i możesz cały czas potem klikac dalej, wykres od razu powinien wyjść prawidłowo.-- 17 maja 2009, 23:27 --Już łapię, o co chodziło w twoim ostatnim pytaniu, ta formuała jest w ogóle zła, bo nawet jak pokazuje jakąś wartość, to złą.
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z internetu
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 2 razy
JAK ZSUMOWAC
To jak w takim razie to połączyć warunkowo
Czyli że kiedy zachodzi A i a to wtedy sumuj. Może jakieś funkcje baz danych mógłbyś spróbować bo mi nie wychodziło:(. Mówię o tym ostatnim.
Czyli że kiedy zachodzi A i a to wtedy sumuj. Może jakieś funkcje baz danych mógłbyś spróbować bo mi nie wychodziło:(. Mówię o tym ostatnim.