[C++] Prosty problem z wczytaniem wartości

Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

[C++] Prosty problem z wczytaniem wartości

Post autor: Psycho »

Czy w taki sposób można wczytywać dane:

Kod: Zaznacz cały

while ( cin >> x)
{
      if ( warunek ) cin >> y;
}
Przypuszczam, że nie można, ponieważ mi to nie działa ( pomimo spełnionego warunku zmienna y nie zostaje wczytana), stąd pytanie w jaki sposób można coś takiego zrobić
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, o 17:17 przez Psycho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++] Prosty problem z wczytaniem wartości

Post autor: jarzabek89 »

W ogóle dla mnie to co napisałeś jest niezrozumiałe
W warunku pętli chcesz wczytywać.
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

[C++] Prosty problem z wczytaniem wartości

Post autor: Psycho »

Założenie algorytmu ma być mniej więcej takie:
1) Wczytuję znak + lub -
2) Jeśli + to następnie wpisana jest liczba, która jest dodawana
3) Jeśli - to ma być robione co innego
4) No i od nowa punkt 1)
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++] Prosty problem z wczytaniem wartości

Post autor: jarzabek89 »

int a,b,znak

scanf(%d,&znak)
if (znak=='+') {

scanf("%d",&a)
cos tam cos tam
}
if (znak=='-') {

scanf("%d",&b)
cos tam cos tam
}

To będzie działało tak, wpisujesz + lub -, następnie dla tego warunku robi się któryś z warunków if, gdzie następnie wczytujesz kolejną liczbę.

w c++ zamiast scanf bedzie cin a
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

[C++] Prosty problem z wczytaniem wartości

Post autor: Psycho »

Tak, ale czy w twoim kodzie mogę wczytać dowolną ilość znaków? Bo z tego co widzę ( nie znam C ) to to jest to samo tylko bez pętli..
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[C++] Prosty problem z wczytaniem wartości

Post autor: jarzabek89 »

c++ i c są baardzo zbliżone.
Podaj treść co ma robić algorytm bo ja nie rozumiem
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

[C++] Prosty problem z wczytaniem wartości

Post autor: Szemek »

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wczytywanie zrobić w warunku:
poniżej taki kodzik na szybko ;)

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
	int suma = 0;
	int y;
	char x;
	while(cin >> x)
	{
		if(x=='+')
		{
			cin >> y;
			suma += y;
		}
		else if(x=='-')
		{
			cin >> y;
			suma -= y;
		}
		else
			break;
	}
	cout << suma << endl;
}
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

[C++] Prosty problem z wczytaniem wartości

Post autor: Psycho »

Kurczę.. Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie, bo wydawało mi się, że mam kod podobny do Szemka i był błąd W każdym razie dzięki!
ODPOWIEDZ