[Visual Studio 2008] - nauka słówek

Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

[Visual Studio 2008] - nauka słówek

Post autor: RyHoO16 »

Jeżeli ktoś z was miał już styczność z tym kompilatorem, i czuje się mocny w programowaniu mam zadanie , pozwalającą na naukę słówek. Wszystko by było łatwe tylko nie wiem jak stworzyć funkcje, która będzie zliczała ilość poprawnych odpowiedzi a następnie wynik przedstawi w %.
Pomysł mam jeden. Niech "dobrze"=1 a "zle"=0. Następnie uzależnić zmienną od przycisku, który by zliczał ilość kliknięć np: od buttonu "sprawdź". I tu właśnie pojawiają się schody.
Nie za bardzo wiem jak coś takiego zaprogramować. Jeżeli mogę prosić o jakieś wskazówki będę bardzo wdzięczny.

Liczę na waszą pomoc


Oto kod, który sprawdza poprawność słówek:

Kod: Zaznacz cały

#pragma endregion
private: System::Void button1_Click(System::Object^ sender, System::EventArgs^ e) {

if (radioButton1->Checked==true){
int x;
x=listBox1->SelectedIndex::get();
if(textBox1->Text == Convert::ToString(listBox2->Items[x])){
label1->Text = "dobrze";
}
else{
label1->Text = "źle";
}
}

if (radioButton2->Checked==true){
int y;
y=listBox2->SelectedIndex::get();
if(textBox1->Text == Convert::ToString(listBox1->Items[y])){
label1->Text = "dobrze";
}
else{
label1->Text = "źle";
}
}

private: System::Void listBox1_SelectedIndexChanged(System::Object^ sender, System::EventArgs^ e) {

label1->Text=Convert::ToString(listBox1->SelectedItem);
}
private: System::Void listBox2_SelectedIndexChanged(System::Object^ sender, System::EventArgs^ e) 
{
label1->Text=Convert::ToString(listBox2->SelectedItem);
}
private: System::Void button2_Click(System::Object^ sender, System::EventArgs^ e) {

if (radioButton1->Checked==true){

listBox1->Visible::set(true);
listBox2->Visible::set(false);
}
if (radioButton2->Checked==true){

listBox2->Visible::set(true);
listBox1->Visible::set(false);
}
}
private: System::Void button3_Click(System::Object^ sender, System::EventArgs^ e) {

listBox1->Items->Add(textBox2->Text);
listBox2->Items->Add(textBox3->Text);
}
};
} 
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

[Visual Studio 2008] - nauka słówek

Post autor: kolanko »

Tworzysz sobie zmienna na samym poczatku programu, jako public. niech to bedzie int. gdy odpowiemy poprawnie int++; jesli nie odpowiemy poprawnie to trudno. jesli chodzi o procent .. to tworzysz nastepna taka zmienna i dodajesz ją co 1 niezaleznie czy odpowiem dobrze czy zle. zeby bylo wiadomo ile jest poprawnych odp. no a pozniej dzielisz... orajt ?
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

[Visual Studio 2008] - nauka słówek

Post autor: RyHoO16 »

Dzięki już sobie poradziłem.
ODPOWIEDZ