program trojkaty
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 3 razy
program trojkaty
program ma podać czy z danych bokw da się zbudować trojkat, i stwierdzić jak kątny jest. i nie działa. gdzie błędy?? samo-ukiem w tej dziedzinie jestem więc licze na wyrozumiałość : )
#include <iostream>
#include <stdlib.h>
using namespace std;
void boki (float a, float b, float c)
{
if (a<0 || b<0 || c<0)
cout<<"bledne dane"<<endl;
else
if (a+b>c && b+c>a && a+c>b)
cout<<"z tych bokow da sie zbudowac trojkat"<<endl;
else
cout<<"z bokow o tych dlugosciach nie da sie zbudowac trojkata"<<endl;
break;
}
void katy (float d, float e, float f)
{
if (d*d+e*e=f*f || d*d+f*f=e*e || e*e+f*f=d*d)
cout<<"trojkat jest prostokątny"<<endl;
if (d*d+e*e<f*f || d*d+f*f<e*e || e*e+f*f<d*d)
cout<<"trojkat jest rozwartokatny"<<endl;
if (d*d+e*e>f*f && d*d+f*f>e*e && e*e+f*f>d*d)
cout<<"trojkat jest ostrotokatny"<<endl;
}
int main(int argc, char *argv[])
{
cout<<"podaj dlugosci bokow"<<endl;
cin>>a;
cin>>b;
cin>>c;
boki (a,b,c);
katy (a,b,c);
system("PAUSE");
return 0;
}
#include <iostream>
#include <stdlib.h>
using namespace std;
void boki (float a, float b, float c)
{
if (a<0 || b<0 || c<0)
cout<<"bledne dane"<<endl;
else
if (a+b>c && b+c>a && a+c>b)
cout<<"z tych bokow da sie zbudowac trojkat"<<endl;
else
cout<<"z bokow o tych dlugosciach nie da sie zbudowac trojkata"<<endl;
break;
}
void katy (float d, float e, float f)
{
if (d*d+e*e=f*f || d*d+f*f=e*e || e*e+f*f=d*d)
cout<<"trojkat jest prostokątny"<<endl;
if (d*d+e*e<f*f || d*d+f*f<e*e || e*e+f*f<d*d)
cout<<"trojkat jest rozwartokatny"<<endl;
if (d*d+e*e>f*f && d*d+f*f>e*e && e*e+f*f>d*d)
cout<<"trojkat jest ostrotokatny"<<endl;
}
int main(int argc, char *argv[])
{
cout<<"podaj dlugosci bokow"<<endl;
cin>>a;
cin>>b;
cin>>c;
boki (a,b,c);
katy (a,b,c);
system("PAUSE");
return 0;
}
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
program trojkaty
Co do poprawności kodu zaraz się zajmę. Ale mam inne pytanie. Ja treść zadania zrozumiałem, że podajemy wymiary boków sprawdzamy czy da się zbudować trójkąt,następnie sprawdzamy jaki to trójkąt, dobrze myślę?
EDIT :
Już widzę Wypisuję błędy.
EDIT :
Już widzę Wypisuję błędy.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2009, o 22:35 przez jarzabek89, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
program trojkaty
przy czym nie dziala ? boki ? byc moze dlatego ze masz 2x else od ifa ... chociaz nie jestem pewny, nie mam kompilatora przy sobie ale obczaj tak
void boki (float a, float b, float c)
{
if (a<0 || b<0 || c<0)
{
cout<<"bledne dane"<<endl;
}
else
{
if (a+b>c && b+c>a && a+c>b)
cout<<"z tych bokow da sie zbudowac trojkat"<<endl;
else
cout<<"z bokow o tych dlugosciach nie da sie zbudowac trojkata"<<endl;
}
}
-- 3 maja 2009, 22:37 --
+ deklaracja
a,b,c
by sie przydała ..-- 3 maja 2009, 22:45 --
break; dodaje sie raczej w switch, case.
w ifach musisz miec znak "==" zamiast "=" ... reszta git
void boki (float a, float b, float c)
{
if (a<0 || b<0 || c<0)
{
cout<<"bledne dane"<<endl;
}
else
{
if (a+b>c && b+c>a && a+c>b)
cout<<"z tych bokow da sie zbudowac trojkat"<<endl;
else
cout<<"z bokow o tych dlugosciach nie da sie zbudowac trojkata"<<endl;
}
}
-- 3 maja 2009, 22:37 --
+ deklaracja
a,b,c
by sie przydała ..-- 3 maja 2009, 22:45 --
zobacz to. powinno dzialac#include <iostream>
#include <stdlib.h>
using namespace std;
void boki (float a, float b, float c)
{
if (a<0 || b<0 || c<0)
cout<<"bledne dane"<<endl;
else
if (a+b>c && b+c>a && a+c>b)
cout<<"z tych bokow da sie zbudowac trojkat"<<endl;
else
cout<<"z bokow o tych dlugosciach nie da sie zbudowac trojkata"<<endl;
}
void katy (float d, float e, float f)
{
if (d*d+e*e==f*f || d*d+f*f==e*e || e*e+f*f==d*d)
cout<<"trojkat jest prostokątny"<<endl;
if (d*d+e*e<f*f || d*d+f*f<e*e || e*e+f*f<d*d)
cout<<"trojkat jest rozwartokatny"<<endl;
if (d*d+e*e>f*f && d*d+f*f>e*e && e*e+f*f>d*d)
cout<<"trojkat jest ostrotokatny"<<endl;
}
int main(int argc, char *argv[])
{
float a, b,c;
cout<<"podaj dlugosci bokow"<<endl;
cin>>a;
cin>>b;
cin>>c;
boki (a,b,c);
katy (a,b,c);
system("PAUSE");
return 0;
}
break; dodaje sie raczej w switch, case.
w ifach musisz miec znak "==" zamiast "=" ... reszta git
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 3 razy
program trojkaty
zadleklarowałem w mainie a,b,c wywaliłem break; i zamieniłem "=" na "==", i działa tylko muszę jeszcze poprawić początek bo komiczne jest jak wyskakuje że nie da sie zbudować, ale jest ostrokątny
ale to już chill. dz -- 4 maja 2009, 17:55 --no właśnie. jak zrobić bez komendy "break", z którą program nie wiem czemu nie działał, żeby w p[rzypadku gdy z tych boków nie da się zbudować trójkąta przestał pracować ?
ale to już chill. dz -- 4 maja 2009, 17:55 --no właśnie. jak zrobić bez komendy "break", z którą program nie wiem czemu nie działał, żeby w p[rzypadku gdy z tych boków nie da się zbudować trójkąta przestał pracować ?
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
program trojkaty
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <stdlib.h>
using namespace std;
bool ok=true;
void boki (float a, float b, float c)
{
if (a<0 || b<0 || c<0)
cout<<"bledne dane"<<endl;
else
if (a+b>c && b+c>a && a+c>b)
cout<<"z tych bokow da sie zbudowac trojkat"<<endl;
else
{
cout<<"z bokow o tych dlugosciach nie da sie zbudowac trojkata"<<endl;
ok=false;
}
}
void katy (float d, float e, float f)
{
if (d*d+e*e==f*f || d*d+f*f==e*e || e*e+f*f==d*d)
cout<<"trojkat jest prostokątny"<<endl;
if (d*d+e*e<f*f || d*d+f*f<e*e || e*e+f*f<d*d)
cout<<"trojkat jest rozwartokatny"<<endl;
if (d*d+e*e>f*f && d*d+f*f>e*e && e*e+f*f>d*d)
cout<<"trojkat jest ostrotokatny"<<endl;
}
int main(int argc, char *argv[])
{
float a, b,c;
cout<<"podaj dlugosci bokow"<<endl;
cin>>a;
cin>>b;
cin>>c;
boki (a,b,c);
if(ok) katy (a,b,c);
system("PAUSE");
return 0;
}