Pod pisanie znaków

macieja92

Pod pisanie znaków

Post autor: macieja92 »

Witam, czy mógłby ktoś podżucić mi pomysł na podpisanie znaków ponieważ pisze prace semestralną z programowania i głównie chodzi mi oto że np
A - __,_
B - ._._
C - --__
D - .._.

myśle i pomysłu nie mam ...
gryzzly92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 16 mar 2007, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Pod pisanie znaków

Post autor: gryzzly92 »

Hmmmm... właściwie czego od nas oczekujesz, bo nie koniecznie wiem 'co mogę ci podrzucić'
macieja92

Pod pisanie znaków

Post autor: macieja92 »

wiesz nie koniecznie podżucić najlepiej podaćjakiś przykład na jakim moge napisać w C++ podpisanie wlasnie liter pod inne znaki ...-- 2 maja 2009, 13:26 --chociaż możesz podżucić oblookam to i przerobie, to już zależy od ciebie : P
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Pod pisanie znaków

Post autor: matshadow »

gryzzly92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 16 mar 2007, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Pod pisanie znaków

Post autor: gryzzly92 »

Powiedzmy, że nie za bardzo wiedziałem o co ci chodzi...
macieja92

Pod pisanie znaków

Post autor: macieja92 »

Mi chodzi o to ze np napisze Czesc czyli np
C - __.
z - ._.
e - .._
s - __._
c - __.

i wyswietli sie wtedy __.._...___.___.
tomalla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 10 mar 2009, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

Pod pisanie znaków

Post autor: tomalla »

Koniecznie musi być ze znakami interpunkcyjnymi? Nie możesz wykorzystać np. liczb z tablicy ASCII?
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Pod pisanie znaków

Post autor: LastSeeds »

robisz dwie tablice rownolegle
char znak['A','B',...] , mozna wypelnic automatycznie petla
char* mors["-..-","-.",...];

dzialanie :
char* str="CZESC";
int i=0;
while(str!='\0')
{
std::cout<<mors[str-48]<<" ";
++i;
}
gryzzly92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 16 mar 2007, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Pod pisanie znaków

Post autor: gryzzly92 »

Mam być szczery co do pomysłu z kodem Morse-a i brakiem spacji?? Nie przejdzie... przynajmniej przy interpretacji szyfrogramu, ponieważ jest wtedy niejednoznaczny (najbardziej łopatologicznie co następuje: przykład: zakodowane napisy eeee oraz h bez spacji...)
Raz, spacje były "notowane" jako dłuższe odstępy(litera jako "słowo"), a koniec słowa zakończony jeszcze dłuższym odstępem(Słowo jako "zdanie").

A jak pasuje ci tak to zajrzyj do . Jest gotowy kod Morse-a - do wykorzystania w programie, którego kod podał poprzednik.
macieja92

Pod pisanie znaków

Post autor: macieja92 »

hmm no po probuje z tym, poniewaz bede jeszcze bawic sie z biblioteka dzwiekowa zeby zrobic tak ze po wpisaniu tekstu bedzie wywalalo dzwieki.
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Pod pisanie znaków

Post autor: LastSeeds »

i co chodzilo ci o przytoczone przeze mnie rzumowanie?
macieja92

Pod pisanie znaków

Post autor: macieja92 »

no tak tylko że nie da sie zrobić zeby ze spacja były nie.
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Pod pisanie znaków

Post autor: LastSeeds »

sry nie znam sie na morsie,nie wiem jak dziala spacja w morsie zatem nie wiem o co ci chodzi
gryzzly92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 16 mar 2007, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Pod pisanie znaków

Post autor: gryzzly92 »

macieja92 pisze:no tak tylko że nie da sie zrobić zeby ze spacja były nie.
emmmm.... W(O) T(co) F(chodzi)??? Czy chciałeś napisać:
Tak, ponieważ nie da zakodować się spacji.
Tak, ponieważ nie da się wpisać spacji. (bo jak?)
Daruj ale nie zrozumiałem.

Do programowania przydaje się bardzo język polski
LastSeeds pisze:sry nie znam sie na morsie,nie wiem jak dziala spacja w morsie zatem nie wiem o co ci chodzi
Tam spacja działa jako przerwa w transmisji, czyli odstęp między literami by można było jednoznacznie zweryfikować szyfrogram.
Rozumowanie może być... Tylko że wynik trochę chyba nie za bardzo najlepszy, chyba że taki satysfakcjonuje Ale z takich rzeczy powstają systemy podobne do V.... ;P Never mind...

Można by też zrobić nowy kod, jeżeli ma być kodowane (po prostu i dowolnie).
Policz ile (właściwie jakie) Ci trzeba znaków, wypisz w tabelce, a potem koduj binarnie, co usunie problem spacji, ale zwiększy objętość szyfrogramu.
Przykład: alfabet składający się z pięciu znaków Aa(spacja).b
Zatem kodować będziemy słowami po 3 znaki bo 2^3 = 8, a 2 znaki nie wystarczyłyby(tylko 4 możliwości).
Mamy zatem:
A - 000
a - 001
(spacja) - 010
. - 011
b - 100

Ty we własnym alfabecie zastępujesz 0 - . a 1 - _
i np szyfrując "Ab a." mamy "..._..._..._.__"
Jednoznaczy i ile chcesz znaków ;>

Jeżeli zamierzasz robić wersję dźwiękową to interwały czasowe między literami(jako spacje np) oraz większe między słowami(np. 2 spacje lub inny znak co ci trochę pracę ułatwi) trzeba zanotować i trzeba użyć Morse-a (tam w linku). Może gdzieś jest jakieś nagranie(szukaj ;]), które biorąc na warsztat uda Ci się określić odstępy między znakami i słowami, wtedy dać odpowiednią przerwę w milisekundach
ODPOWIEDZ