Łańcuch ... C++ problem

17monika171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 mar 2009, o 00:21
Płeć: Kobieta

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: 17monika171 »

Jestem początkująca w programowaniu a mam zaliczenie czy mogl by mi ktos pomoc w napisaniu programu , ktory pobierze dana wartosc n wskazana przez nas i wyswietli, np.

1
22
333
4444
...
nnn...nnn




Bądż inne kombinacje typu
111
222
333
444
...
nnn




Z góry dziękuje
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: matshadow »

rozumiem że n<10 i n>0
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: 6hokage »

A po co to założenie, że n<10 Matshadow? Czy ten program ma być w c++ czy w c, bo wiele osób pisze w temacie, że w c++, a chodzi im o c.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, o 21:35 przez 6hokage, łącznie zmieniany 1 raz.
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: smiechowiec »

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
int i, j, n = 0;
char s[200];

int main(void) {
  printf("Podaj n ");
  gets(s);
  n = atoi(s);
  for(i = 1; i <= n; i++) {
    for(j = 0; j < i; j++)
      printf("%d", i);
    puts("");
  }
  return 0;
}
17monika171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 mar 2009, o 00:21
Płeć: Kobieta

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: 17monika171 »

Ma byc w C++ ... dzieki śmiechowiec:)-- 29 kwi 2009, o 21:39 --linijka n=atoi(s) jest da mnie nie zrozumiala;/ i kompilatpr widzi tam blad
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: 6hokage »

brakuje biblioteki <stdlib.h> bez niej funkcja atoi nie pójdzie.
17monika171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 mar 2009, o 00:21
Płeć: Kobieta

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: 17monika171 »

Oki biblioteka wstawiona ale i tak program nie chce pojsc ;/;/ ... kurde jakos nie moge tego skumac zadania...
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: 6hokage »

Działa i to znakomicie. Może dlatego Ci nie działa bo masz kompilator przeznaczony tylko do c++ (aczkolwiek ja o takich nie słyszałem, ale może są) a ten program jest w c, a nie w c++.
17monika171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 mar 2009, o 00:21
Płeć: Kobieta

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: 17monika171 »

No niestety ja nic nie wymyslilam innego , a to nie dziala;/
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: 6hokage »

No to spróbuj tego, to jest trochę prostszy program, dla mniejszych n.
#include <stdio.h>

void main()
{
int n,i,j;
printf("podaj n
");
scanf("%d",&n);
printf("
");

for(i=1;i<n+1;i++)
{
for(j=1;j<=i;j++) printf("%d",i);
printf("
");
}
}


ale to jest nadal w c, c++ nie znam.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, o 22:34 przez 6hokage, łącznie zmieniany 1 raz.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: matshadow »

6hokage pisze:A po co to założenie, że n<10 Matshadow? Czy ten program ma być w c++ czy w c, bo wiele osób pisze w temacie, że w c++, a chodzi im o c.
Myślałem że n<10, bo jak wypisze na ekran 909090...90 to można pomyśleć że wypisuję na przemian 9 i 0, a nie 90

W C nie powinno być int main() i return 0; ?
Kajot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 16 mar 2007, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Pomógł: 18 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: Kajot »

6hokage pisze:Działa i to znakomicie. Może dlatego Ci nie działa bo masz kompilator przeznaczony tylko do c++ (aczkolwiek ja o takich nie słyszałem, ale może są) a ten program jest w c, a nie w c++.
c++ to NADzbiór C, wiec nie da sie zrobic kompilatora "tylko do c++" oO
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: tkrass »

Ja jestem bardzo początkujący, C nie znam, tylko C++, ale robiłbym tak:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;
int main() {
int a;
cin >>a;
for (int i=1; i<=a; ++i) {
for (int k=1; k<=i; ++k) {
cout <<i;
}
cout<<endl;
}
return 0;
}
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: matshadow »

przecież to dokładnie to samo co koledzy wyżej zapostowali
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

Łańcuch ... C++ problem

Post autor: 6hokage »

c++ to NADzbiór C, wiec nie da sie zrobic kompilatora "tylko do c++" oO
Tak właśnie mi się wydawało.
Matshadow, to nie jest to samo, bo ten program jest w c++, a te poprzednie w c. Koleżanka prosiła właśnie o program w c++.
ODPOWIEDZ