[c] potęga 2
-
- Użytkownik
- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
[c] potęga 2
Napisać program który wypełnia 10-cio elementową tablicę typu integer kolejnymi potęgami liczby 2, a następnie wyświetla tą tablicę na ekran.
Jest tylko jeden szkopuł jak napisać algorytm wyliczający że 2 do potęgi 0 równa się 1.
Nie chciałem używać funkcji pow(x,y) z modułu matematycznego lecz chciałem utworzyć własny algorytm który by wyliczał że 2 do potęgi 0 jest 1
Jest tylko jeden szkopuł jak napisać algorytm wyliczający że 2 do potęgi 0 równa się 1.
Nie chciałem używać funkcji pow(x,y) z modułu matematycznego lecz chciałem utworzyć własny algorytm który by wyliczał że 2 do potęgi 0 jest 1
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
[c] potęga 2
Kod: Zaznacz cały
#include<stdio.h>
int main()
{
int tab[10],i;
tab[0]=1;
for(i=1;i<10;i++)
tab[i]=tab[i-1]*2;
for(i=0;i<10;i++)
printf("%d
",tab[i]);
return(0);
}
-
- Użytkownik
- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
[c] potęga 2
a jak zmienić ten program żeby wyliczał tez z liczb rzeczywistych a nie tylko całkowitych?
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#define ROZMIAR 3 /*Deklarujesz wielkosc talbicy*/
main(void) {
int n[ROZMIAR], i, min, max;
max=0;
printf ("Wpisz %d liczb rzeczywistych: ", ROZMIAR);
for (i=0; i<ROZMIAR; ++i) {
scanf("%d", &n[i]);
if (min >= n[i]) {
min=n[i];
}
else if (max <= n[i])
max=n[i];
}
printf ("Najmniejsza liczba to: %d
Najwieksza liczba to: %d
", min, max);
system("pause");
return 0;
}
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
[c] potęga 2
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#define ROZMIAR 3 /*Deklarujesz wielkosc talbicy*/
int main(void)
{
int i;
float n[ROZMIAR], min=1000000000, max=0;
printf ("Wpisz %d liczb rzeczywistych: ", ROZMIAR);
for (i=0; i<ROZMIAR; ++i) {
scanf("%f", &n[i]);
if (min >= n[i]) {
min=n[i];
}
else if (max <= n[i])
max=n[i];
}
printf ("Najmniejsza liczba to: %f
Najwieksza liczba to: %f
", min, max);
return 0;
}
[c] potęga 2
Kod: Zaznacz cały
for (i=0; i<10; t[i]=1<<i, i++)
a co z ujemnymi, albo wielkimi?min=100000000; max=0
Kod: Zaznacz cały
scanf("%d", &n);
if(n!=0) {
scanf("%f", &min);max=min;
while(n-->1){
scanf("%f", &r);
if(r>max) max=r;
else if (r<min) min=r;
}
printf("%f %f", min, max);
}
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
[c] potęga 2
Inne, efektywne rozwiązanie pierwotnego problemu, w oparciu o przesunięcia bitowe.
Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#define ILE 10
int main(void)
{
int tablica[ILE] = {0}, i=-1;
while(++i<ILE) tablica[i] = 1<<i;
for(i=0;i<ILE;i++) printf("%d ",tablica[i]);
return 0;
}