c++ bity z pliku

agentka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 lis 2008, o 14:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xyz

c++ bity z pliku

Post autor: agentka »

Witam! Średnio się znam na programowaniu a mam do napisania program który wypisuje na ekran poszczególne bity danego pliku. gdyby chodziło o poszczególne znaki to nie byłoby problemu ale z poszczególnymi bitami to nie mam pojęcia:(. Wie ktoś jak to zrobić?
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

c++ bity z pliku

Post autor: spajder »

Jak chcesz znaleźć bit n to najpierw musisz wczytać bajt, w którym ten bit się znajduje:

Kod: Zaznacz cały

int nrBajtu = n / 8;
byte bajt = ... // tu wczytanie tego bajtu
A następnie ustawić maskę na ten bit:

Kod: Zaznacz cały

bool bit = bajt & (1 << (n%8));    // n%8 to numer bitu w bajcie, << oznacza przesunięcie o bitowe w prawo, natomiast znak & to bitowa operacja AND. Teraz w zmiennej bit jest prawda, jeśli bit jest zapalony i fałsz, jeśli jest zgaszony
ODPOWIEDZ