system IEE 754

Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

system IEE 754

Post autor: Jacek_fizyk »

Hej! Potrzebuje pomocy z rozwiazaniem problemu z tzw. floating-point number(IEE 754)
najpierw trzeba wykonac operacje w Matlabie :
format long e; a nastepnie
logspace(-301, -324, 24)' (dostaje szereg wielu roznych liczb) jaka funkcje ma ta komenda?

nastepnie mamy wykonac:
format hex; a nastepnie
logspace(-301, -324, 24)' (w tym przypadku otrzymuje kolumne innych liczb) prosze o dokladne wytlumaczenie 'czarno na bialym' tych operacji, na czym one polegaja i jakie maja zadanie.
z gory dziekuje!
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

system IEE 754

Post autor: spajder »

Czy help w matlabie nie jest dość rozbudowany? Każda funkcja jest opisana z przykładami
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

system IEE 754

Post autor: Jacek_fizyk »

spajder pisze:Czy help w matlabie nie jest dość rozbudowany? Każda funkcja jest opisana z przykładami
Help w matlabie to jedno a wykonywanie zadan praktycznych to inna sprawa. Informatyka nigdy nie byla moja silna strona ( glownie dlatego ze wydaje mi sie niezwykle nudna)
Jak zapewne udalo Ci sie zauwazyc matematyka.pl to rodzaj forum, a forum z definicji to miejsce gdzie ludzie wymieniaja sie informacjami, pomagaja sobie wzajemnie. Jesli jesli tego jeszcze nie pojales po co wogole odpisujesz w tak glupi sposob na moj post.
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

system IEE 754

Post autor: spajder »

Generate logarithmically spaced vectors

Syntax

y = logspace(a,b)
y = logspace(a,b,n)
y = logspace(a,pi)

Description
The logspace function generates logarithmically spaced vectors. Especially useful for creating frequency vectors, it is a logarithmic equivalent of linspace and the ":" or colon operator.

y = logspace(a,b) generates a row vector y of 50 logarithmically spaced points between decades 10^a and 10^b.

y = logspace(a,b,n) generates n points between decades 10^a and 10^b.

y = logspace(a,pi) generates the points between 10^a and pi, which is useful for digital signal processing where frequencies over this interval go around the unit circle.
proszę bardzo. Funkcja generuje wektor o współrzędnych ze skokiem logarytmicznym, możesz podać zakres i rozmiar wektora
ODPOWIEDZ