[Turbo Pascal] programy liczące wartości funkcji, szeregów

kfysio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 00:40
Płeć: Mężczyzna

[Turbo Pascal] programy liczące wartości funkcji, szeregów

Post autor: kfysio »

Witam, mam napisać następujące zadania w Turbo Pascalu ale nie mogę dać sobie rady... Zrobiłem jedynie "zestaw 2" a reszta mnie przerasta;/ Czy nie zechciałby ktoś pomóc?;) Wiem że mogę prosić o zbyt wiele ale niestety muszę... Odpowiedzi prosiłbym tu bądź na maila kfysio@gmail.com , z góry WIELKIE dzięki! Radość i wdzięczność będzie ponad miarę:D

Zestaw 3:
Napisz program z klawiatury obliczający wartość poniższej funkcji dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\) wprowadzonego z klawiatury: \(\displaystyle{ f(x) = \frac{(x^2+4)(x-1)}{x^2-x-12}}\)
Wyznacz wartości krytyczne \(\displaystyle{ x}\) i sprawdź zachowanie się programu dla tych wartości. Sprawdź poprawność działania programu dla \(\displaystyle{ x = \{1, 2, 100\}}\). Wynik wyświetl z dokładnością do 3 miejsc po przecinku.
Zestaw 5:
Napisz program, który dla liczb naturalnych \(\displaystyle{ N, A, B}\) obliczy sumę następującego szeregu:
\(\displaystyle{ S = \sum_{i=1}^N \frac{a_i + a_i^2}{P}}\), gdzie \(\displaystyle{ a_i = A + i^2}\), gdy \(\displaystyle{ i}\) jest parzyste lub \(\displaystyle{ a_i = B - \sqrt{i}}\) w przeciwnym przypadku, natomiast \(\displaystyle{ P = \sum_{i=1}^{10} \frac{A}{B}}\)
Zestaw 6:
Napisz program z klawiatury obliczający wartość poniższej funkcji dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\) wprowadzonego z klawiatury. Przed wykonaniem obliczeń należy sprawdzić czy wartość argumentu należy do dziedziny.
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \arctan x (x^2-16) \hbox{, dla } x \geq \pi \\
\frac{\cos 2x}{\sin^2 x} \hbox{, dla } -\pi < x < \pi \\
\sqrt{x^2+9x+20} \hbox{, dla } x \leq -\pi \end{cases}}\)

Wynik wyświetl z dokładnością do 4 znaków po przecinku. Sprawdź poprawność działania programu dla \(\displaystyle{ x = \{-6, \frac{\pi}{4}, 4\}}\). Uwaga: program powinien dla nieprawidłowych wartości wyświetlać komunikat o błędzie.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

[Turbo Pascal] programy liczące wartości funkcji, szeregów

Post autor: natkoza »

zestaw 3

Kod: Zaznacz cały

program z3;                                       
uses crt;                                                                     
var x,f:real;                                                                 
begin                                                                         
clrscr;                                                                       
Writeln('Podaj argument dla ktorego liczymy wartosc funkcji: ');         
Readln(x);                                                        
f:=((x*x+4)*(x-1))/(x*x-x-12); 
Writeln('Wartosc funkcji dla argumentu ',x,'wynosi',f :6 :3); 
ODPOWIEDZ