[c++] program coś obliczający?

robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

[c++] program coś obliczający?

Post autor: robin5hood »

Co oblicza ten program? Moze ktoś objaśnic?

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
using namespace std;
void lve(float y[2], float h, float a, float b,float c,float d) {
  float z;
  z=h*(a-b* y[1])*y[0]+y[0]; 
  y[1]= h*(-c+d* y[0])*y[1]+y[1]; 
  y[0]=z;
}

void F(float y[2], float a, float b,float c,float d, float t, int steps) {
  float h=t/steps;
  y[0]=5;
  y[1]=2;
  for (int i=0; i<steps; i++) lve(y,h,a,b,c,d);
}


int main() {
  float y[2]={.5,1};
  float h=0.01,a=3, b=2,c=2,d=3;

  for (int i=0; i<=2000; i++) {
    lve(y,h,a,b,c,d);
    cout << i*h << " " << y[0] << endl;
     cout << i*h << " " << y[1] << endl;
  }

  float t=5;
  int steps=500;
  F(y,a,b,c,d,t,steps);
   cout << "F[0](" << t << ")=" <<  y[0] << endl;
   cout << "F[1](" << t << ")=" <<  y[1] << endl;
 system("pause"); 
}

mikolajr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 49 razy

[c++] program coś obliczający?

Post autor: mikolajr »

... CD/WebHome

lecutre> 5
ODPOWIEDZ