Exel - Funkcja DZIŚ

Aron15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 00:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Exel - Funkcja DZIŚ

Post autor: Aron15 »

Mam problem ze zrobieniem formuły która będzie mi "pokazywała" to samo co funkcja =DZIŚ() tylko że zamiast formatu np. 15 kwiecień potrzebuję formatu 15 kwietnia. Poza tym muszę też uwzględnić dzień tygodnia np. środa.
Próbowałem już z wieloma "trikami", używałem =JEŻELI(), innych do dat np. =DZIEŃ() itd. Próbowałem także z "Ctrl+H" - zamień na kwietnia... też nie wychodzi

Data oczywiście powinna być w jednej komórce.

Poniżej zamieszczam fotkę wyjaśniającą o co dokładnie mi chodzi.



Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, z GÓRY DZIĘKUJĘ!
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Exel - Funkcja DZIŚ

Post autor: smiechowiec »

Idea uzyskania wspomnianego przez Ciebie efektu może być taka, że najpierw formatujesz datę dziś() do domyslnego foramtu TEKST(DZIŚ();"NNNND MMMM YYYY")
czyli (nazwa dnia tygodnia) (nazwa miesiąca) (rok),
a następnie jeżeli nazwy miesięcy występują w mianowniku dokonujesz ich zamiany na dopełniacz za pomocą funkcji tekstowej PODSTAW(tekst_daty;"kwiecień";"kwietnia");

Przykładowa reguła (należy ją wpisać w 1 linii)
=PODSTAW(PODSTAW(PODSTAW(PODSTAW(PODSTAW(PODSTAW(PODSTAW(PODSTAW(
PODSTAW(PODSTAW(PODSTAW(PODSTAW(TEKST(DZIŚ();"NNNND MMMM YYYY");
"styczeń";"stycznia");"luty";"lutego");"marzec";"marca");"kwiecień";"kwietnia");
"maj";"maja");"czerwiec";"czerwca");"lipiec";"lipca");"sierpień";"sierpnia");
"wrzesień";"września");"październik";"października");"listopad";"listopada");"grudzień";"grudnia")
Aron15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 00:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Exel - Funkcja DZIŚ

Post autor: Aron15 »

Dzięki wielkie za pomoc!!!
Ostatecznie skorzystałem z funkcji WYBIERZ
Wygląda to tak:
=WYBIERZ(DZIEŃ.TYG(DZIŚ();2);"Poniedziałek";"Wtorek";"Środa";"Czwartek";"Piątek";"Sobota";"Niedziela") & ", " & DZIEŃ(DZIŚ()) & " " &WYBIERZ(MIESIĄC(DZIŚ());"Stycznia";"Lutego";"Marca";"Kwietnia";"Maja";"Czerwca";"Lipca";"Sierpnia";"Września";"Października";"Listopada";"Grudnia") & " " & ROK(DZIŚ())

Wręczyłem pochwałę Dzięki raz jeszcze!
ODPOWIEDZ