c rówania różniczkowe

robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

c rówania różniczkowe

Post autor: robin5hood »

jak rozwiązac to zadanie:
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 27 lis 2009, o 19:49 przez robin5hood, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

c rówania różniczkowe

Post autor: Undre »

Trochę o zagadnieniu :

... erra1.html

Książka zawierająca gotowe rozwiązanie :

... 1-PA415,M1

(niestety to tylko wyrywki, więc bez pełnego ebooka bida )
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

c rówania różniczkowe

Post autor: robin5hood »

Dzięki tam jest chyba ta symulacja przedstawiona graficznie a mi chodzi o taką jak tu w exleu:
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2009, o 22:52 przez robin5hood, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

c rówania różniczkowe

Post autor: Undre »

Hm, ale to co, takie coś potrzebujesz ?

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main(int argc, char *argv[])
{
  float r =	0.1, a = 0.01, b = 0.001, m = 0.05, time=0, time_step=0.5;
  int t_start = 0, h_start = 50, p_start = 15;
  int incremented=0, limit=200;
  float dHdt, dPdt, h_curr=h_start, p_curr = p_start;
  
  printf("Czas	H(t)		P(t)
%.1f	%f	%f
",time,h_curr,p_curr);

  while(incremented<limit) {
    dHdt = r*h_curr - a*p_curr*h_curr;
    dPdt = b*p_curr*h_curr - m*p_curr;
    
    h_curr += time_step*dHdt;
    p_curr += time_step*dPdt;
    time += time_step;
    printf("%.1f	%f	%f
",time,h_curr,p_curr);
    incremented++;    
  }
  
  system("PAUSE");	
  return 0;
}
Tu jest dokladnie to samo co w tym Excelu, o to chodzilo ?
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

c rówania różniczkowe

Post autor: robin5hood »

DZIĘki,
ODPOWIEDZ