towary java

Guliver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 19 paź 2008, o 14:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kola

towary java

Post autor: Guliver »

witam ma napisac magazyn w javie narazie zrobilem tablice dalej nie daje rady prosze o dopisanie. Nie daje rady poniewaz sa to moje pierwsze kroki w programowaniu.

class Towar{

String nazwa;
String grupa;
boolean vat;
double cenaNetto;
int rokProdukcji; public static void main(String[] args) throws IOException {

System.out.println("Witam w programie autorstwa ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, .");
System.out.println();
System.out.println("Program pozwala na prowadzenie małego magazynu towarów.");
System.out.println("Max ilość towarów to 12.");
System.out.println();
System.out.println("Menu:");
System.out.println();
System.out.println("1- Dodaj towar.");
System.out.println("2- Wyświetl wszystkie towary.");
System.out.println("3- Wyświetl karty towarów.");
System.out.println("4- Wyświetl najdroższy i najtańszy towar.");
System.out.println("5- Wyświetl cenny brutto towarów.");
System.out.println("6- Wyświetl grupe towarów zabawki.");
System.out.println("7- Wystaw fakture.");
System.out.println("8- Koniec działania programu.");
System.out.println(); if ( dodajTowar()==true ){
index = iloscTowarow -1;
System.out.println("Podaj nazwe towaru.");
tablicaTowarow[index].nazwa = wczytajString();
System.out.println("Podaj grupe towaru.");
tablicaTowarow[index].grupa = wczytajString();
System.out.println("Podaj vat towaru.");
System.out.println("Naciśnij 1 dla VAT O,7.");
System.out.println("Naciśnij 2 dla VAT 22%.");
int nrVat = wczytajInt();
if (nrVat==1){ //użytkownik wybiera rodzaj VATu
tablicaTowarow[index].vat = true;
}
else if(nrVat==2){
tablicaTowarow[index].vat = false;
}
else if((nrVat!=1)||(nrVat!=2)){
System.out.println("Wybrałeś nieprawidłowy numer.");
}
System.out.println("Podaj cene netto.");{
tablicaTowarow[index].cenaNetto = wczytajDouble();
System.out.println("Podaj rok produkcji.");
tablicaTowarow[index].rokProdukcji = wczytajInt();
}
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

towary java

Post autor: kadiii »

Rozumiem, ze to twoje pierwsze kroki w javie, ale jakisz jezyk programowania juz znasz? Jakieś podstawy? Patrząc na to co wkleiłeś to albo mało umiesz albo ci się nie chce, ewentualnie robisz coś na ostatnią chwilę. Niech ci będzie, parę wskazówek:
Jeśli robisz tablicowo to:
-dodanie elementu to zwyczajnie przypisanie wartości elementu(ewentualnie wpisanie obiektu, jeśli to tabela obiektów) i zwiększenie tego indeksu o 1.
-usuwanie analogicznie, z tym, że dekrementujesz indeks.
-wyswietlanie towarów-tu zrób w obiekcie towar funkcję, która wyświetla zadane składniki, tak aby nie odwoływac sie do nich bezpośrednio(iddea enkapsulacji)
-najdroższy, najtańszy - tak jak powyżej tworzysz funkcję składową obiektu Towar, która znajduje indeks obiektu o cenie minimalnej i maksymalnej a potem wypisujesz funkcją powyżej
-kolejne analogicznie, wystawianie faktury to funkcja z tablicą obiektów jako parametrem i korzystajaca z odpowiednich funkcji składowych obiektu Towar( najlepiej aby każdy parametr Towaru miał odpowiadajacą mu publiczną funkcję składową zwracającą wartość tego parametru)
ODPOWIEDZ