[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Awatar użytkownika
chodzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 15 lut 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Springfield
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: chodzik »

Czy mógłby ktoś napisać program, który z wybranej tablicy wpisanej przez użytkownika (mogą być liczby od 1 do 10) wypisze liczby podzielne przez 3 i 5.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: Szemek »

tak na szybko, z palca:

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
   int tab[10];
   for(int i=0; i<10; i++)
   {
       cin >> tab[i];
   }
   for(int i=0; i<10; i++)
   {
       if(tab[i]%3==0 && tab[i]%5==0)
           cout << tab[i] << endl; // program wypisuje liczby podzielne jednocześnie
                                          // przez 3 i przez 5
   }
   return 0;
}
Awatar użytkownika
chodzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 15 lut 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Springfield
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: chodzik »

Nie wykrywa błędów, ale sam program nie działa. Mogę wpisać tylko liczby ale program nic nie wypisuje.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: jarzabek89 »

Bo program się zamyka zaraz po wykonaniu. Otwórz program z konsoli, cmd
tomalla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 10 mar 2009, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: tomalla »

... albo przed return 0 daj komendę system("PAUSE");.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: matshadow »

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
   int tab[10],i;
   for(i=0; i<10; i++)
   {
       cin >> tab[i];
       if(tab[i]%3==0 && tab[i]%5==0)
           cout << tab[i] << endl;
   }
   system("pause");
   return 0;
}
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: Dumel »

można też dołączyć conio.h i zastosować metodę getch();
Xitami

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: Xitami »

Na moje, letko pijane dzis oko to miiedzy 1 a 10 brak liczb podzielnych przez 3 i 5.
Czego znowu nie rozumiem?
tomalla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 10 mar 2009, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: tomalla »

Xitami pisze:Na moje, letko pijane dzis oko to miiedzy 1 a 10 brak liczb podzielnych przez 3 i 5.
Czego znowu nie rozumiem?
Pętla wertuje elementy tablicy, a nie konkretne liczby
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: jarzabek89 »

Myślę ze chodzi o to, że do każdej komórki z tablicy mogą być wpisywane liczby 1-10, tutaj całkowite np. 12,73, 324234 a nie np. 1.2
Xitami

[c++] liczby podzielne przez 3 i 5

Post autor: Xitami »

Liczby czy cyfry czy moze jeszcze cos innego? sledzie, przyczlapy albo inne jarzyny?
No to ja sie napije, Wasze zdrowie
ODPOWIEDZ