Zamiana zmiennej srting na longint

Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: NataliaSt »

Robie pewne zadanie w ktorym w pewnej czesci zamieniam srtinga na liczbę. Używam do tego procedury val(a,b,code) i wszystko działa lecz program przekracza limit czasowy. Czy ktos zna w pascalu jakis inny sposob zamiany stringa na liczbe?? bardzo prosze o pomoc:)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: matshadow »

nie znam się na Pascalu, programuję w C++ i Perlu, ale podejrzewam że metoda z C++ zadziała.

Kod: Zaznacz cały

long long liczba=0;
for(int i=0;i<string.size();i++)
liczba=liczba*10 + (string[i]-'0');
Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: NataliaSt »

wyskakuje bład kompilacji niezgodnosci danych.. w pascalu nie dam rady wykonywac działan ze stringiem i longintem chyba zeby sprobowac z rekordami..pomysle ale dziekuje;D
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: kolanko »

Sluzy do tego procedura val(s:string, var i: integer). Przykladowy program:

var i: integer;
begin
val('123',i); {i = 123}
i := 2 * i; {i = 246}
writeln(i);
end.


takie cos ?
Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: NataliaSt »

kolanko pisze:Sluzy do tego procedura val(s:string, var i: integer). Przykladowy program:

var i: integer;
begin
val('123',i); {i = 123}
i := 2 * i; {i = 246}
writeln(i);
end.


takie cos ?
w poscie napisałam ze własnie stosuje ta metode lecz przekraczam limit czasu i szukam jakiejs innej:D
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: kolanko »

a jaki jest limit czasowy ? co to za zadania robisz? konkursowe ? o.O
Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: NataliaSt »

mam 2.7 sekundy a limit to 2 sekundy:) nie nie hobbystycznie robie zadania na opss'sie:D

-- 31 marca 2009, 22:07 --

a co do tamtego listu to narazie naucze sie c++ i szlifuje matematyke zeby miec perfekt i dostac sie na agh na inforamtyke choć bedzie ciezko:D
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: kolanko »

moze za duze "stringi" chcesz przekonwertowac ?
Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: NataliaSt »

w zasadzie maksymalna liczba nie przekracza longinta czyli 2^31 cczili to bedzie 11 znakow-- 31 marca 2009, 22:16 --yea! ... &id=401871
mozna zamknac temat poprawiłam kilka rzeczy i AC. Dzikuje kolanko za pomoc:*
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: kolanko »

hmmm no ... wujo google nic mi nie pomaga .... hmmm zapytam mozga z mojej klasy jak wroce do zdrowia chyba ze to CI trzeba na "juz" to nie da rady on na gg nie przesiaduje ... sorka
Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Zamiana zmiennej srting na longint

Post autor: NataliaSt »

nie nie nie trzeba:D udało mi sie napisać:D
ODPOWIEDZ