excel

magda1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2008, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecinek
Podziękował: 1 raz

excel

Post autor: magda1592 »

zadanie 1
Rozwiązać równanie kwadratowe przy założeniach:
• Jeśli Delta >= 0 to pojawiają się wartości pierwiastków równania.
• Jeśli Delta < 0
1. W miejscu wartości pierwszego pierwiastka – pojawia się tekst:
Delta<0, brak pierwiastków.
2. Znikają oba napisy X1= i X2=
3. W miejscu wartości drugiego pierwiastka "nie widać nic".
Arkusz może działac tak jak na rysunku(link)
Zadanie 2
Wykonać arkusz wystawiający oceny studentom
Oceny wystawić po wyliczeniu wartości średniej z ocen, z poszczególnych kolokwiów.
Warunki:
Student jest oceniany jeżeli uzyskał wszystkie oceny z kolokwiów powyżej 2. Jeżeli student uzyskał choć jedną ocenę niedostateczną z kolokwium, nie może być kwalifikowany.
Zależność oceny ostatecznej od wartości średniej obliczonej ze wszystkich ocen podaje tabela poniżej.

Tabela ocen
wartość średnia x ocena ostateczna
x<3 Nie klasyfikowany
3<=x<3.25 3.0
3.25<=x<3.75 3.5
3.75<=x<4.25 4.0
4.25<=x<4.75 4.5
4.75<=x<5.00 5.0

Arkusz ocen może mieć postać jak na rysunku(link)
abc666

excel

Post autor: abc666 »

Kod: Zaznacz cały

B4
=B1^2-4*B2*B3

B5
=jeżeli(B4<0;"d<0, brak pierwiastkow";(-1*B2+B4)/2*B1)
B6
=jeżeli(B4<0;"";(-1*B2-B4)/2*B1)
No a drugie, to liczysz średnią a potem

Kod: Zaznacz cały

=jeżeli(x<3;"nieklasykiwoany";jeżeli(x<3,25;"3.0";jeżeli(x<4,25;"4.0";jeżeli(x<4,75;"4.5";"5.0"))))
gdzie x to komórka ze średnią
ODPOWIEDZ