Excel funkcja jeżeli

magda1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2008, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecinek
Podziękował: 1 raz

Excel funkcja jeżeli

Post autor: magda1592 »

Dana jest funkcja y(alfa) = sin(alfa), dla kąta alfa z zakresu od 0 stopni do 360 stopni, co 1 stopień. Zbudować arkusz kalkulacyjny pokazujący przebieg nowej funkcji ograniczonej, nazwanej OGR, zależnej od kąta alfa i granicy, w następujący sposób.
Jeśli funkcja sin(alfa) przekracza granicę to funkcja OGR = granica.
Jeśli funkcja sin(alfa) nie przekracza granicy to funkcja OGR = sin(alfa).
Gdzie -1 <= granica <= +1
Ostatnio zmieniony 26 mar 2009, o 22:20 przez magda1592, łącznie zmieniany 1 raz.
abc666

Excel funkcja jeżeli

Post autor: abc666 »

komórka a5 wartość granicy
kolumna B wartości kąta w stopniach
w B3 0 stopni
w C3 wpisujesz

Kod: Zaznacz cały

jeżeli(a$5>0;jeżeli(sin(stopnie(B3))>a$5;a$5;sin(stopnie(b3));jeżeli(sin(stopnie(B3))<a$5;a$5;sin(stopnie(b3)))
i przeciągnąć w dół
nie sprawdzałem ale powinno działać

Nie sprecyzowałaś czy chodzi o wartość bezwzględną z sinusa dlatego jest tak, jeśli ma być "z obu stron" ograniczenie to napisz
magda1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2008, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecinek
Podziękował: 1 raz

Excel funkcja jeżeli

Post autor: magda1592 »

Tabela powinna wyglądac tak jak na obrazku co do wartości bezwzglednej to nie mam tego podanego w treści zadania
abc666

Excel funkcja jeżeli

Post autor: abc666 »

No to

kolumna B

Kod: Zaznacz cały

=sin(radiany(A6))
Tam się pomyliłem ze stopniami
Kolumna C

Kod: Zaznacz cały

=jeżeli(B6>B$3;B$3;B6)
magda1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 mar 2008, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecinek
Podziękował: 1 raz

Excel funkcja jeżeli

Post autor: magda1592 »

Dzięki bardzo za pomoc;]
ODPOWIEDZ