Czas działania Heapsort

Oslo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 sty 2009, o 20:30
Płeć: Mężczyzna

Czas działania Heapsort

Post autor: Oslo »

Witam moim zadaniem jest pokazać że czas działania algorytmu heapsort wynosi O(n lg n).
Z pomocą google itp udało mi się dojść do pewnego rozwiazania.

Jesli ktos potrafilby wytlumaczyc mi dlaczego ta 2 jest pomijana w zapisie w ostatniej linijce ? bo ja napisalbym ze T1(n) = O(2n) ale widziałmm w teori, że wynosi właśnie O(n).Prawde mówiąc przy T2(n) rozumie wszytsko a przy T1(n) już nie bardzo.

Ostatecznie zapis bedzie wyglądał tak
T(n)=T1(n) + (n-1)*T2(n)= O(n) + (n-1)O(lg n) i teraz chciałbym by ktoś mi wytłumaczył jak to jest zrobione że ostateczny wynik tego zapisu wyniesie T(n) = O(n lg n) ?
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Czas działania Heapsort

Post autor: Dumel »

bo tak sie uzywa notacji O. O(n) oznacza ze jesli T to czas dzialania algorytmu to dla pewnej stalej A mamy T<An
ODPOWIEDZ