Podaj wartosc liczby zapisanej w systemie dziesietnym odpowiadajacej liczbie zapisanej w systemie binarnym; mantysa 5 bitow, cecha 3 bity:
\(\displaystyle{ x=1|1001|0|11}\), ile wynosi blad zaokraglenia mantysy w tym zapisie?
Mam wlasnie takie zadanie i nie wiem jak je ugryzc. w ktorym miejscu w tej liczbie jest mantysa a w ktorej cecha? pierwszy bit to jest bit znaku a potem te 4 to jest mantysa? pomocy;]
Mantysa i nie tylko
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
Mantysa i nie tylko
stawiam: bit znaku, 4 bity mantysy, bit znaku cechy, 2 bity cechy. Wtedy cechę mamy 3, mantysę \(\displaystyle{ 1\frac{1}{8}\}\) więc daje nam do liczbę:
\(\displaystyle{ -\frac{9}{8}\cdot 2^3=-9}\)
\(\displaystyle{ -\frac{9}{8}\cdot 2^3=-9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
Mantysa i nie tylko
mantysa to 1001 w binarnym - przy czym przyjmuje się, że po pierwszy bit to \(\displaystyle{ 2^0}\) dalej idzie w ułamki. Więc możnaby to zapisać tak: \(\displaystyle{ 1,001=1\cdot 2^0+0\cdot 2^{-1}+0\cdot 2^{-2}+1\cdot 2^{-3}=1+\frac{1}{9}=\frac{9}{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Mantysa i nie tylko
to jeszcze takie male pytanko. W zadaniu jet powiedziane ze mantysa jest na 5 bitach a tu mamy 4. czy dobrze rozumiem ze ta pierwsza jedynka to tez czesc mantysy tylko mowi o jej znaku tak?