Rozwiąż graficznie układ równań za pomocą Excela 2007
2x-3y=6
3x+y=20
potrafi ktoś to zrobić? jest mi to bardzo potrzebne ale nie samo rozwiązanie tylko wytłumaczyć jak to zrobić!?
Układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 6 mar 2009, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 12 razy
Układ równań
Po pierwsze musisz wyznaczyć równania kierunkowe prostych. Gdy już to zrobisz, zorientuj się mniej więcej gdzie będzie ich punkt przecięcia. Ponieważ prosta \(\displaystyle{ y=2/3x-2}\) jest rosnąca i przecina oś Y niżej, niż malejąca funkcja y=-3x+20, punkt przecięcia będzie leżał po prawej stronie od osi Y. Więc w celu zwiększenia przejrzystości skala na osi X niech będzie od 1 do 10.
Teraz wpisz:
Do komórki D20: 0
Do komórki D21: =D20+1
Do komórki E21: =2/3*D21-2
Do komórki F21: =D21
Do komórki G21: =-3*F21+20
Następnie zaznacz zakres D21:G21 i przekopiuj go do wszystkich komórek niżej, do rzędu 31 włącznie (kopiujesz trzymając za prawy dolny róg zaznaczenia z wciśniętym Lewym klawiszem myszy i przeciągasz do dołu).
Teraz Zaznaczasz zakres E21:E31;G21:G31 i klikasz Wstaw->wykres.
Wybierasz typ wykresu liniowy i masz rozwiązanie. Skale na osiach możesz dopasować ręcznie formatując wykres.
Teraz wpisz:
Do komórki D20: 0
Do komórki D21: =D20+1
Do komórki E21: =2/3*D21-2
Do komórki F21: =D21
Do komórki G21: =-3*F21+20
Następnie zaznacz zakres D21:G21 i przekopiuj go do wszystkich komórek niżej, do rzędu 31 włącznie (kopiujesz trzymając za prawy dolny róg zaznaczenia z wciśniętym Lewym klawiszem myszy i przeciągasz do dołu).
Teraz Zaznaczasz zakres E21:E31;G21:G31 i klikasz Wstaw->wykres.
Wybierasz typ wykresu liniowy i masz rozwiązanie. Skale na osiach możesz dopasować ręcznie formatując wykres.