turbo pascal

tak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 lut 2009, o 19:43
Płeć: Kobieta

turbo pascal

Post autor: tak »

1. Napisz program wyznaczania sumy i iloczynu ciągu liczb zakończonych cyfrą zero.

2. Napisz program wyznaczania liczby minimalnej i maksymalnej w ciągu liczb zakończonych cyfrą zero.

3. Napisz program wyświetlający tablicę zawierającą co piątą sumę spośród sum kolejnych liczb całkowitych od 1 do 50. Wynik programu powinien mieć postać

liczba suma
5 15
10 55
15 120
20 210
25 325
30 465
35 630
40 820
45 1035
50 1275
kertoip_90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 6 mar 2009, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 12 razy

turbo pascal

Post autor: kertoip_90 »

1.)

Kod: Zaznacz cały

program sumailoczyn;
var s:integer;
i:integer;
x:integer;
begin
writeln('program oblicza iloczyn i sumę wszystkich liczb wprowadzonych kolejno przez użytkownika.');
writeln('Wprowadzaj teraz po kolei liczby do programu.');
writeln('Po każdej wprowadzonej liczbie wciśnij enter.');
writeln('Program kończy działanie po wprowadzeniu zera.');
i:=0;
s:=0;
repeat
readln(x);
if (i=0) and (x<>0) then i:=1;
if x<>0 then begin
i:=i*x;
s:=s+x;
end;
until x=0;
writeln('Suma wpisanych przez Ciebie liczb wynosi ', s, ', a ich iloczyn jest równy ', i, '.');
readln;
end.
-- 11 mar 2009, o 20:45 --

2.)

Kod: Zaznacz cały

program minmax;
var min:integer;
max:integer;
x:integer;
begin
writeln('program oblicza wartość minimalną i maksymalną z liczb wprowadzanych kolejno przez użytkownika.');
writeln('Wprowadzaj teraz po kolei liczby do programu.');
writeln('Po każdej wprowadzonej liczbie wciśnij enter.');
writeln('Program kończy działanie po wprowadzeniu zera.');
min:=0;
max:=0;
repeat
readln(x);
if (x<>0) and (min=0) and (max=0) then begin
max:=x;
min:=x;
end;
if x<>0 then begin
if x<min then min:=x;
if x>max then max:=x;
end;
until x=0;
writeln('Największa liczba, jaką wpisałeś to', max);
writeln('Najmniejsza liczba, jaką wpisałeś to', min);
readln;
end.
-- 11 mar 2009, o 21:03 --

Zadanie 3.)
Nieźle wytłumaczyłeś, ale wiem chyba o co chodzi ;p

Kod: Zaznacz cały

program suma50;
var suma:integer;
i:integer;
j:integer;
begin
writeln('program coś tam oblicza i wypisuje ;p');
writeln('Naciśnij enter, aby rozpocząć obliczanie.');
for i:=1 to 50 do if i mod 5=0 then begin
write(i);
write(' ');
suma:=0;
for j:=1 to i do suma:=suma+j;
writeln(suma);
end;
readln;
end.

Jeśliby coś nie działało to krzycz, bo nie sprawdzałem...
ODPOWIEDZ