zaprzeczenie koniunkcji excel

lukasz_jl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 14 gru 2008, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski

zaprzeczenie koniunkcji excel

Post autor: lukasz_jl »

Witam. Mam problem z zapisaniem formuły w excelu, która dotyczy koniunkcji zdań.
Ogólnie to wygląda to tak:\(\displaystyle{ \sim (p \wedge q) \Leftrightarrow ( \sim p) \vee ( \sim q)}\) No i teraz mam już napisane wszystkie kombinacje p i q-1 i 0 i dalej nie wiem jak zapisać że jeśli p=1 i q=1 to(prawda) \(\displaystyle{ p \wedge q}\)=1 (fałsz) \(\displaystyle{ p \wedge q}\)=0 Mam nadzieje że ktoś mnie zrozumie.
abc666

zaprzeczenie koniunkcji excel

Post autor: abc666 »

Kod: Zaznacz cały

=jeżeli(oraz(warunek1;warunek2);...)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2009, o 18:49 przez abc666, łącznie zmieniany 1 raz.
kertoip_90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 6 mar 2009, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 12 razy

zaprzeczenie koniunkcji excel

Post autor: kertoip_90 »

Ja bym to napisał tak:

Kod: Zaznacz cały

jeżeli(p=1;jeżeli(q=1;"prawda";"fałsz");"fałsz")
lukasz_jl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 14 gru 2008, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski

zaprzeczenie koniunkcji excel

Post autor: lukasz_jl »

Ok rozwaliłem to zadanie już. Ta jak napisał abc666 jest dobrze wszystko ładnie wychodzi. Śliczne dzięki.
ODPOWIEDZ