Od kilku godzin siedzę nad zadaniem w technologii Turbo Pascala i nie mogę "wpaść" na pewien algorym. Mianowicie, jak w programie, który zawiera tablicę o wymiarach MxN wypelnionej losowymi wartościami z zakresu napisać procedurę, która wyświetli na ekranie tylko te kolumny, które nie zawierają wartości ujemnych? M-oznacza kolumny.
Fragment programu, który napisałem wygląda tak:
PROGRAM tabl;
const N=5;
M=3;
type Wiersz=array[0..N-1] of integer;
type Tablica=array[0..M-1] of Wiersz;
PROCEDURE zapelnij(var t: Tablica); {procedura wypełnia tablice MxN losowymi wartościami z zakresu }
var i,j: integer;
begin
for j:=0 to M-1 do
for i:=0 to N-1 do
t[j,i]:=(10 - random(14));
end;
PROCEDURE wypiszKolumny(t: Tablica);
var i,j: integer;
for i:=0 to N-1 do
for j:=0 to M-1 do
..........
..........
..........
var Tab: Tablica;
BEGIN
zapelnij(Tab);
wypiszKolumny(Tab);
END.
Czy ktoś wie, w jaki sposób rozwiązać to zadanie?
Pozdrawiam
the moon
Algorytm w Turbo Pascalu
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Algorytm w Turbo Pascalu
To ma byc jakis wyszukany sposob? Bo chyba nazwa technologii Turbo Pascala to sugeruje. Jesli nie to tak na szybko to np.przeszukiwanie liniowe kazdej kolumny( jak sie znajdzie ujemna wartosc to przechodzisz do nastepnej kolumny). Pisz jesli chcesz czegos bardziej interesujacego. Narazie