Na studiach mam przedmiot o nazwie arytmetyka komputerów.
Moje pytania nie dotyczą elektroniki tylko rachunków.
Co to są liczby zmiennoprzecinkowe.
Jak wykonuje się działania na liczbach zmniennoprzecinkowych?
Co to jest i jak wykonać dzielenie bez rozszeżeń?
Jak oblicza się pierwiastki z takiej postaci liczby?
prof. J. Biernat [żywa legenda]
dziwne liczby ?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
dziwne liczby ?
ad ankiety
tak spotkalem sie z tym terminem majac ok 13 lat
widac ze nie uzywales googli gdy je przeszukasz i poczytasz i jeszcze bedziesz mial jakies watpliwosci to pytaj
tak spotkalem sie z tym terminem majac ok 13 lat
widac ze nie uzywales googli gdy je przeszukasz i poczytasz i jeszcze bedziesz mial jakies watpliwosci to pytaj
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
dziwne liczby ?
Nie widziałeś nigdy liczby w postaci: \(\displaystyle{ c\cdot b^{m}}\), c - cecha, m - mantysa, w komputerach: b = 2
Kiedyś na takich liczbach manipulowano przy pomocy suwaków logarytmicznych.
\(\displaystyle{ \sqrt{c2^m} = sqrt{c}2^{0.5m}}\)
jest to liczba, której cecha wynosi: \(\displaystyle{ \sqrt{c}}\), a mantysa m/2
ale ten pierwiastek i tak trzeba jakoś obliczyć... pewnie Newtonem
Kiedyś na takich liczbach manipulowano przy pomocy suwaków logarytmicznych.
\(\displaystyle{ \sqrt{c2^m} = sqrt{c}2^{0.5m}}\)
jest to liczba, której cecha wynosi: \(\displaystyle{ \sqrt{c}}\), a mantysa m/2
ale ten pierwiastek i tak trzeba jakoś obliczyć... pewnie Newtonem
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
dziwne liczby ?
Obliczanie wartości: \(\displaystyle{ r = \sqrt{x^2+y^2}}\)
fld qword ptr [eax] ; x
fmul st, st(0)
fld qword ptr[eax+8] ; y
fmul st, st(0)
faddp st(1), st
fsqrt
Tak wykonuje działania procesor.
A jak robi to ten profesor numeryczny?
fld qword ptr [eax] ; x
fmul st, st(0)
fld qword ptr[eax+8] ; y
fmul st, st(0)
faddp st(1), st
fsqrt
Tak wykonuje działania procesor.
A jak robi to ten profesor numeryczny?