program w Pascalu - funkcja liniowa

loko90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 mar 2009, o 20:52
Płeć: Mężczyzna

program w Pascalu - funkcja liniowa

Post autor: loko90 »

mam duzy problem, mecze sie juz drugi dzien i nie mam pojecia jak to zrobic. Musze napisac program:
w pliku txt wpisujemy jakis ciag cyfr, kolejno dwie liczby ciagu to wspolrzedne funkcji liniowej(czyli ilosc funkcji zalezy od liczby cyfr w ciagu). musze zrobic modul(lub program) ktory bedzie bral kolejno dwie liczby z tego ciagu i liczyl miejsce zerowe funkcji oraz zapiywac wynik w drugim pliku tekstowym. prosze pomozcie!!
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

program w Pascalu - funkcja liniowa

Post autor: Szemek »

loko90 pisze:wspolrzedne funkcji liniowej
co to jest?
dla \(\displaystyle{ y=ax+b}\) to są \(\displaystyle{ a,b}\)?
a może współrzędne punktów?
loko90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 mar 2009, o 20:52
Płeć: Mężczyzna

program w Pascalu - funkcja liniowa

Post autor: loko90 »

tak a i b po kolei

np.

ciag: 1 2 4 8 5 6

i trzeba obliczyc miejsca zerowe funckji:

x+2
4x+8
5x+6
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

program w Pascalu - funkcja liniowa

Post autor: Szemek »

z obsługą plików w Pascalu nie miałem dużo wspólnego, ale powinno to chodzić:

Kod: Zaznacz cały

var input, output : text;
    filename_input, filename_output : string;
    i, j : real;

begin
    filename_input := 'input.txt';
    assign(input, filename_input);
    reset(input);
    filename_output := 'output.txt';
    assign(output, filename_output);
    rewrite(output);
    while not eof(input) do
    begin
         read(input,i);
         read(input,j);
         writeln(output,-j/i);
    end;
    close(input);
    close(output);
end.
loko90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 mar 2009, o 20:52
Płeć: Mężczyzna

program w Pascalu - funkcja liniowa

Post autor: loko90 »

wielkie dzieki, dziala !!
ODPOWIEDZ