Obliczanie sumy n liczb z klawiatury C++

17monika171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 mar 2009, o 00:21
Płeć: Kobieta

Obliczanie sumy n liczb z klawiatury C++

Post autor: 17monika171 »

Czy mógłby mi ktoś pomóć?? Mam program, który oblicza sumę n liczb wczytanych z klawiatury. Program jest niby bez błędów, jednak po uruchomieniu występuje błąd systemowy. Nie wiem o co chodzi;/;/ Mam ten program na zaliczenie;/;/ Oto kod

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#include <math.h>
#include <iostream>

int main ()
 
{
double a;
float wyn=1;
char klawisz;

printf("Wprowadz liczbe\n");
scanf("%d,&wyn");
printf("Czy to koniec wprowadzania? T/N\n");

do {

klawisz='N';
printf("Wprowadz kolejna liczbe\n");
scanf("%d",&a);
wyn=wyn+a;
}
while
(klawisz='T');

printf("Suma liczb wynosi:%d\n",wyn);
system("Pause");
return 0;
}
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Obliczanie sumy n liczb z klawiatury C++

Post autor: Szemek »

17monika171 pisze:Mam program, który oblicza sumę n liczb wczytanych z klawiatury.
Nieprecyzyjnie sformułowana treść. Czy użytkownik ma podawać liczbę danych, które chce wczytać czy po prostu wczytuje raz i później pyta o wczytywanie kolejnych?
Program jest niby bez błędów
Prawie robi różnicę.
Błędy:
dodajesz różne liczby różnych typów,
w warunku pętli while masz przypisanie,
pętla jest nieskończona,
dołączasz biblioteki, których nie używasz <iostream>, <math.h>
po co <iostream> jeśli używasz <stdio.h> ?,
błędy w funkcji printf -> %d - int, %f - float, %lf - double ...,
wyn=wyn+a;
wyn jest typu float, wczytujesz jako int i dodajesz zmienną typu double


polecam

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

int main()
{
double a;
double suma = 0.0;

int dalej = 1;
	printf("Wprowadz liczbe\n");
	scanf("%lf",&a);
	suma += a;
do{
	char klawisz[2];
	printf("Czy to koniec wprowadzania? T/N\n");
	scanf("%s",&klawisz);
	if(klawisz[0]=='T') dalej = 0;
	else
	{
		printf("Wprowadz liczbe\n");
		scanf("%lf",&a);
		suma += a;
	}
}while(dalej);
printf("Suma liczb wynosi:%lf\n",suma);
system("Pause");
return 0;
}
ODPOWIEDZ