Szesnastkowy system liczbowy.

czacha

Szesnastkowy system liczbowy.

Post autor: czacha »

Gdyby ktoś mógł mi przybliżyć o co chodzi w tym systemie i jak zamieniać go na np. dwójkowy, czy dziesiętny. Z góry dziękuję, pozdrawiam.
abc666

Szesnastkowy system liczbowy.

Post autor: abc666 »

System jak system, mamy:
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F 10 11 ...

Zamian na system dziesiątkowy wygląda tak samo jak każdego systemu, oznaczasz sobie pozycje od prawej od zera, cyfrę na dane pozycji mnożysz przez \(\displaystyle{ 16^{pozycja}}\), potem wszystko dodajesz

Z szesnastkowego na dwójkowy możesz szybko zamienić, zamieniając każdą cyfrę na cztery w dwójkowym np.


\(\displaystyle{ 3A5F_{16}=\\
3 \rightarrow 0011 \\
A \rightarrow 1010 \\
5 \rightarrow 0101\\
F \rightarrow 1111}\)


teraz to sklejamy i dostajemy
\(\displaystyle{ 1110100101111_2}\) (zera na początku pomijasz)
czacha

Szesnastkowy system liczbowy.

Post autor: czacha »

A w szesnastkowym to jak mam pomnożyć, jeśli mam np. taką liczbę jak podałeś 3A5F to jak mam pomnożyć literę np. \(\displaystyle{ F \cdot 16^0}\)

A jak przeliczyć w drugą stronę(np. z dziesiętnego na szesnastkowy)
Awatar użytkownika
flashion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 20 sty 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

Szesnastkowy system liczbowy.

Post autor: flashion »

\(\displaystyle{ 0...9 = 0...9\\
A = 10\\
B = 11\\
C = 12\\
D = 13\\
E = 14\\
F = 15}\)


z dziesiętnego na szesnastkowy:
31826.htm
Xitami

Szesnastkowy system liczbowy.

Post autor: Xitami »

Tabliczka mnożenia

Kod: Zaznacz cały

     0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  A  B  C  D  E  F
---------------------------------------------------
0 | 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
1 | 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
2 | 00 02 04 06 08 0A 0C 0E 10 12 14 16 18 1A 1C 1E
3 | 00 03 06 09 0C 0F 12 15 18 1B 1E 21 24 27 2A 2D
4 | 00 04 08 0C 10 14 18 1C 20 24 28 2C 30 34 38 3C
5 | 00 05 0A 0F 14 19 1E 23 28 2D 32 37 3C 41 46 4B
6 | 00 06 0C 12 18 1E 24 2A 30 36 3C 42 48 4E 54 5A
7 | 00 07 0E 15 1C 23 2A 31 38 3F 46 4D 54 5B 62 69
8 | 00 08 10 18 20 28 30 38 40 48 50 58 60 68 70 78
9 | 00 09 12 1B 24 2D 36 3F 48 51 5A 63 6C 75 7E 87
A | 00 0A 14 1E 28 32 3C 46 50 5A 64 6E 78 82 8C 96
B | 00 0B 16 21 2C 37 42 4D 58 63 6E 79 84 8F 9A A5
C | 00 0C 18 24 30 3C 48 54 60 6C 78 84 90 9C A8 B4
D | 00 0D 1A 27 34 41 4E 5B 68 75 82 8F 9C A9 B6 C3
E | 00 0E 1C 2A 38 46 54 62 70 7E 8C 9A A8 B6 C4 D2
F | 00 0F 1E 2D 3C 4B 5A 69 78 87 96 A5 B4 C3 D2 E1
Tabliczka dodawania

Kod: Zaznacz cały

     0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  A  B  C  D  E  F
---------------------------------------------------
0 | 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
1 | 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10
2 | 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11
3 | 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12
4 | 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13
5 | 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14
6 | 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15
7 | 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16
8 | 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17
9 | 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18
A | 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
B | 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A
C | 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A 1B
D | 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A 1B 1C
E | 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A 1B 1C 1D
F | 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A 1B 1C 1D 1E
ODPOWIEDZ