[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
1) Napisz program, który zapyta użytkownika o jego numer PESEL i numer albumu , po czym napisze: "Witam Panią!" albo "Witam Pana!" w zależności od płci użytkownika
2) Napisz program, który zliczy i wypisze ilość samogłosek w napisie wprowadzonym przez użytkownika.
2) Napisz program, który zliczy i wypisze ilość samogłosek w napisie wprowadzonym przez użytkownika.
- flashion
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 20 sty 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
2)
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cctype>
using namespace std;
int sam;
int main()
{
char slowo[50];
cout << "podaj slowo: ";
cin >> slowo;
for(int i=0;slowo[i] != '\0';i++)
{
if(tolower(slowo[i]) == 'a' || tolower(slowo[i]) == 'e'
|| tolower(slowo[i]) == 'i' || tolower(slowo[i]) == 'o'
|| tolower(slowo[i]) == 'u' || tolower(slowo[i]) == 'y') sam++;
}
cout << sam;
system("pause");
}
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
wlasciwie ja mam podobny problem jak z tym peselem, a mianowicie taki : jak operowac na pojedyńczych cyfrach liczby ? jesli naprzyklad zmienna int=453275; i chce wyciagnac z niej kazda cyferke osobno ?
- flashion
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 20 sty 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
zamiana liczby na cyfry
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int a = 65723;
char b[10];
itoa(a, b, 10); // 10 oznacza system dziesietny
cout << b[2]; // wyswietli 7
system("pause");
}
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
rozumiem ze char b[10] to max liczba cyrf liczby czyli maksymalnie 10 cyfrowa? i czym jest "itoa"? z gory dziekuje za wyjasnienie
- flashion
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 20 sty 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
tak tylko ustawiłem, że 10-cyfrowa. jeśli chcesz napisać uniwersalny algorytm, wcześniej trzeba wymyślić coś na obliczanie sumy cyfr, a potem tworzyć tę tablicę. (albo zrobić bardzo dużą tablicę).rozkminiacz pisze:rozumiem ze char b[10] to max liczba cyrf liczby czyli maksymalnie 10 cyfrowa?
to funkcja (z angielskiego: "integer-to-coś tam") zamieniająca int na tablice typu char, w której każda cyfr jest pod innym indexem.rozkminiacz pisze:i czym jest "itoa"?
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
bardzo mi pomogles dziekuje-- 20 lutego 2009, 19:47 --a jeszcze takie jedno pytanie, jesli zmienie system 10sietny na binarny to wtedy kazdy z tych znakow zostanie wyswietlony w systemie binarnym?
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
o ile dobrze pamietam to integer-to-alphanumericalflashion pisze:to funkcja (z angielskiego: "integer-to-coś tam") zamieniająca int na tablice typu char, w której każda cyfr jest pod innym indexem.rozkminiacz pisze:i czym jest "itoa"?
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
nie wychodzi mi tablica i pętla, a może robię błąd <mysli>Hania_87 pisze:1) Napisz program, który zapyta użytkownika o jego numer PESEL i numer albumu , po czym napisze: "Witam Panią!" albo "Witam Pana!" w zależności od płci użytkownika
Informacja o płci osoby, której zestaw informacji jest identyfikowany, zawarta jest na 10 (przedostatniej) pozycji numeru PESEL.
* cyfry parzyste (0, 2, 4, 6, 8) – oznaczają płeć żeńską
* cyfry nieparzyste (1, 3, 5, 7, 9) – oznaczają płeć męską
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
Kod: Zaznacz cały
while(n){
cyfra=n%10; n/=10;
... tu można zrobić coś z cyferką
}
Kod: Zaznacz cały
if ((pesel/10) & 1) printf("chłop");
else printf("baba");
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
[C++] rozpoznwanie płci, zliczanie
Tak ściślej to integer to ascii.Dumel pisze:o ile dobrze pamietam to integer-to-alphanumericalflashion pisze:torozkminiacz pisze:i czym jest "itoa"?
funkcja (z angielskiego: "integer-to-coś tam") zamieniająca int na
tablice typu char, w której każda cyfr jest pod innym indexem.