Napisać algorytm wyszukiwania min i max

Awatar użytkownika
panek-89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 lut 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Napisać algorytm wyszukiwania min i max

Post autor: panek-89 »

Mam takie zadanie:
1. Napisać algorytm wyszukiwania max
2. Napisać algorytm wyszukiwania min
Nie mam pojęcia jak to zrobić... będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś mi pomoże

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
flashion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 20 sty 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

Napisać algorytm wyszukiwania min i max

Post autor: flashion »

W c++
max:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;

int n, temp;
int maks = INT_MIN;

int main()
{
cin >> n;
int tab[n-1];

for(int i=0;i<n;i++)
{
 cin >> temp;
 if(temp>maks) maks = temp;
}
cout << "max: " << maks;
}
min:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;

int n, temp;
int mini = INT_MAX;

int main()
{
cin >> n;
int tab[n-1];

for(int i=0;i<n;i++)
{
cin >> temp;
if(temp<mini) mini = temp;
}
cout << "min: " << mini;
}
min-max znajdziesz na tym forum
Awatar użytkownika
panek-89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 lut 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Napisać algorytm wyszukiwania min i max

Post autor: panek-89 »

Dzięki
ODPOWIEDZ