[php] wykorzystanie funkcji

robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

[php] wykorzystanie funkcji

Post autor: robin5hood »

mam trzy pliki
InsertData.php

Kod: Zaznacz cały

<?php
 include_once('functionProgram.inc');
 displayStyles('Wprowadzanie danych studenta');
 $label=array('imie','nazwisko','index','grupa','semestr');

 $data=array('','','','','');
 startForm('control.php');
 displayForm($label,$data,true);
 buttonBarInsert();
 endForm();
?>  

część kodu functionProgram.inc

Kod: Zaznacz cały


function buttonBarInsert()
{
	submit('wprowadz','wprowadz');
	submit('menu','wprowadz');
}

i część control.php

Kod: Zaznacz cały

if(isset($_POST['wprowadz'])) // naciśnięcie przycisku na ekranie: Wprowadzanie danych studenta
{
	switch ($_POST['wprowadz'])
	{
	case "wprowadz":
    $fp = fopen('student.csv', 'a');
    fputcsv($fp, $_POST['dane'],';');
    fclose($fp);
		header("Location: insertData.php");


i mam wykorzystać te funkcje ale nie wiem w którym miejscu i w jaki sposób :(

Kod: Zaznacz cały

function ctype($atribute, $charSet)
{
$charSet='aąbcćdeęfghijklłmnńoóprsśtuwxyzżźAABCĆDEĘFGHIJKLŁMNOÓPRSŚTUWXYZŻŹ1234567890';
        if(strlen($atribute)==0){return false;} // jeśli pole nie wypełnione zwraca false
        for($i = 0; $i < strlen($atribute); $i++)
        {
                if(strpos($charSet, $atribute{$i}) === FALSE){return false;}
                // gdy występuje znak spoza zbioru zwraca false
        } return true;  
} // end function ctype();

function validateData(&$data)
{
        $charSet='aąbcćdeęfghijklłmnńoóprsśtuwxyzżźAABCĆDEĘFGHIJKLŁMNOÓPRSŚTUWXYZŻŹ1234567890';
        $w=count($data);
        for($i=0;$i<$w;$i++)
        {
                $atribute=$data[$i];
                $atribute=str_replace(' ','',$atribute); // usunięcie spacji z atrybutu
                $atribute=ucfirst(strtolower($atribute)); // Pierwsza litera duża reszta małe
                if (ctype($atribute,$charSet)){$data[$i]=$atribute;} //sprawdzenie czy znaki należą do zbioru $charSet
                else return false; // napotkano znak z poza zbioru
        }return true; // 
} // end function validateData()
Awatar użytkownika
wafello
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 7 sty 2009, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Józefina
Pomógł: 6 razy

[php] wykorzystanie funkcji

Post autor: wafello »

mam wykorzystać te funkcje ale nie wiem w którym miejscu i w jaki sposób
Skoro dane funkcje są nieprzydatne to po co używać?
ODPOWIEDZ