liczba 32bitowa

swiechu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 21 lut 2008, o 23:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 22 razy

liczba 32bitowa

Post autor: swiechu »

Witam,

mam takie zadanie

14. Jak wygląda:
a. największa 32-bitowa liczba dodatnia? Zapisz ją w postaci szesnastkowej.
b. najmniejsza 32-bitowa liczba ujemna? Zapisz ją w postaci szesnastkowej.

robilem na rozne sposoby i sie pogubilem:|| jak to zrobić? z góry dziekuję za pomoc:))
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

liczba 32bitowa

Post autor: Ptaq666 »

Wydaje mi się, że jak rozważamy tylko liczby dodatnie, to możemy zapełnić wartościamy wszystkie 32 bity. W postaci binarnej największa taka liczba, to będą poprostu 32 jedynki. Żeby skonwertować liczbę z binarnej na szesnastkową wystarczy każde kolejne 4 jedynki zamienić na F. Czyli w tym wypadku taką liczbą będzie FFFFFFF.

Natomiast jak mają być liczby ujemne, to trzeba jeden bit zarezerwować na znak "-". Wtedy mamy do dyspozycji 31 bitów, w efekcie otrzymamy 8FFFFFFF.
qwerty121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

liczba 32bitowa

Post autor: qwerty121 »

A dlaczego znak "-" mamy oznaczony jako 8?

I rozumiem że najmniejsza 32 bitowa liczba to w binarnym 32 "0" a w hex ?
Xitami

liczba 32bitowa

Post autor: Xitami »

Wiki:

ze znakiem −2147483648=0x80000000, -1=0xFFFFFFFF, +2147483647=0x7FFFFFFF
bez znaku 0=0x00000000, +4294967295=0xFFFFFFFF
ODPOWIEDZ