Exel przelicznie z dwojkowego na 10 i 16

omo1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 sty 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna

Exel przelicznie z dwojkowego na 10 i 16

Post autor: omo1988 »

witam
jak w exelu przeliczyc np 10001010101 jest to system dwojkowy i przeliczyc to na sys dziesietny i szesnastkowy ? pllss o szybka odp
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Exel przelicznie z dwojkowego na 10 i 16

Post autor: Sherlock »

Zerknij do pomocy Excela: konwertowanie liczb na inne systemy liczbowe, tam wszystko jest

W Kalkulatorze (widok Naukowy) możesz bez problemu konwertować liczby: kliknij na Bin, wklej 10001010101 i kliknij Dec (przeliczy na dziesiętny), Hex (szesnastkowy), Oct (ósemkowy).
omo1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 sty 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna

Exel przelicznie z dwojkowego na 10 i 16

Post autor: omo1988 »

ehh no cos tam jest ale pisze tam jesli znakow jest wiecej jak 10 to wyskoczy blad "nazwa" itd i niewiem jak to skolowac bo potrzeboje na 11 i 13 znakow:P
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Exel przelicznie z dwojkowego na 10 i 16

Post autor: Sherlock »

poczciwy Kalkulator daje sobie radę z większymi liczbami
omo1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 sty 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna

Exel przelicznie z dwojkowego na 10 i 16

Post autor: omo1988 »

ojjj niestety potrzebuje w exelu to wykminic poprostu potrzeba mi ta formulka jak to liczy
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Exel przelicznie z dwojkowego na 10 i 16

Post autor: Sherlock »

może, wykorzystaj to, że:
\(\displaystyle{ 10001010101}\) to w systemie dziesiętnym \(\displaystyle{ 1 \cdot 2^0+0 \cdot 2^1+1 \cdot 2^2+0 \cdot 2^3+1 \cdot 2^4+0 \cdot 2^5+1 \cdot 2^6+0 \cdot 2^7+0 \cdot 2^8+0\cdot 2^9+1 \cdot 2^{10}}\)

pewien pomysł jest tutaj: ... 221AAmGlTJ (w polskim Excelu funkcja RIGHT=PRAWY, MID=FRAGMENT.TEKSTU)
ODPOWIEDZ