C minmalny element,parzyste

robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: robin5hood »

jak napisac program zeby wczytywał z klawiatury 10 liczb,
wypisywał najmnieszy element
oraz wypisywał z tych dziesieciu liczb liczby jednoszesnie parzyste i z zakresu (-10,20)
Awatar użytkownika
Anonim69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 sty 2009, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: Anonim69 »

Wczytywanie 10 znaków, co pod tym rozumiesz ?
10 po kolei ?
10 naraz ?
znak to pojedyncza cyfra ?

Co do drugiego pytanie zależnie od języka jest to funkcja lub znak dzięki którym masz resztę z dzielenia.

Jakiego języka używasz ?
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: robin5hood »

z klawiatury 10 , a potem wypisanie tylko minimalnego elementu
używam gcc
wiem ze np a%2==0 to parzyste ale całosci nie moge ogranć
Awatar użytkownika
Anonim69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 sty 2009, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: Anonim69 »

Czyli rozumiem ze program będzie 10 razy prosił o wpisywanie znaków.

no to napisze ci sposób co jak po kolei

1.Wczytanie znaków do klawiatury:
{
funkcja while lub for ktora wykona sie 10 razy
albo do zmiennej i następnie przypisać do tablicy i następnie z (++) tablicy
lub od razu do tablicy i ja (++) co każdą kolejkę
}
2. Szukanie najmniejszej liczby
{
przypasnie pierwszego elementu tablicy do zmiennej
funkcja while lub for ktora wykona sie 10 razy
tablice(++)
prownanie liczby z tablicy ze zmienna, jak mniejsze to przypisujemy do tej zmiennej, jak nie to nic nie robimy
}
3. Wpisywanie parzystych
{
i teraz ta funkcja, sec, musze sie zastanowic jak ja wmiare ogarnac...
}



No odrazu walne w kodzie bedzie szybciej.

Musi byc C ? czy moze byc C++ ?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2009, o 20:16 przez Anonim69, łącznie zmieniany 2 razy.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: robin5hood »

wołbym gotowy bo całosci to nie stworze a dzieki tobie zobacze jak to ma wygladc

podaj jakbys mógł kod

bo ja mam cos takiego z zajec

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>

int main ()
{
  int a,il;
  int sp=0;

  printf("	 program sprawdzajacy czy jest z zakresu od 6 do 9 
 podaj ile  liczby 
 ");


  while(sp<10)
  {
   
    scanf("%d",&a);

    if((a>-10)&&(a<20) && (a%2==0) )
    
   {
    /* Test parzytosci */
    printf( "liczba jest parzysta
":"liczba nie jest parzysta
");
}

   ++sp;
  }


  return 0;
 getchar(); 
}
Ostatnio zmieniony 24 sty 2009, o 20:18 przez robin5hood, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Anonim69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 sty 2009, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: Anonim69 »

Musi być C czy może być C++ ?

To będzie
KOD:
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: robin5hood »

Język C

ps wymodziłem coś takiego

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>

int main ()
{
    int tab[10];
    int i;
for (i=0; i<10; i++) {
printf(" program sprawdzajacy czy jest z zakresu od 6 do 9 
 podaj ile  liczby 
 ");
}
int min = tab[0];

if (min>tab[i]) min = tab[i]; 


if (tab[i]%2 == 0 && tab[i]>-10 && tab[i]<20) printf("liczba parzysta");
else printf("liczba nie parzysta");
}


 }


  return 0;
 getchar();
}
ale cos z nawiasami nie tak
Awatar użytkownika
Anonim69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 sty 2009, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: Anonim69 »

Przed chwilą mówiłeś że koniecznie musi być C !!

A sam użyłeś , gdzie to występuje TYLKO w C++, również dzięki czemu zawdzięcza swa nazwę...

TO jednak może być C++? , ułatwiło by mi to pisanie..

edit... chyba kolejna uczelnia która naucza C++ w stylu C....


Dobrze kombinujesz...
Ostatnio zmieniony 24 sty 2009, o 20:56 przez Anonim69, łącznie zmieniany 1 raz.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: robin5hood »

ok to mozesz dac w C++
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: matshadow »

Anonim69 pisze: A sam użyłeś , gdzie to występuje TYLKO w C++, również dzięki czemu zawdzięcza swa nazwę...
Widzę że to jakaś nowość, bo wszędzie jest napisane, że w C też tak można. Więc któryś z nas ma złe informacje

W C:

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>

int main()
{
    int tab[10],i,min;
    for(i=0;i<10;++i)
    {
        scanf("%d",&tab[i]);
    }
    min=tab[0];
    for(i=1;i<10;++i)
    {
        if(tab[i]<min)
        {
            min=tab[i];
        }
    }
    printf("
%d
",min);
    for(i=0;i<10;++i)
    {
        if(tab[i]%2==0&&tab[i]>-10&&tab[i]<20)
        {
            printf("%d ",tab[i]);
        }
    }
    printf("
");
    return(0);
}
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: robin5hood »

tylko ze ten program mi sie nie ztrzymuje i nie widze wyniku
Awatar użytkownika
Anonim69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 sty 2009, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: Anonim69 »

Czego Ty nie powiesz, chyba znamy dwa rożne języki C
Cytat z Wikpedi:

Kod: Zaznacz cały

Nazwa języka została zaproponowana przez Ricka Mascitti w 1983 roku, kiedy to po raz pierwszy użyto tego języka poza laboratorium naukowym. Odzwierciedla ona fakt, że język ten jest rozszerzeniem języka C. Wcześniej używano nazwy "C z klasami". Nazwa języka C++ nawiązuje do faktu bycia "następcą języka C", przez użycie w niej operatora inkrementacji "++". Inkrementacja to zwiększenie liczby o 1, w języku C++ do jej wykonania wykorzystywany jest w/w operator; dla przykładu:

zapis:

i=i+1; // zmiennej "i" przypisujemy jej aktualną wartość, powiększoną o 1
Do robin:
Wstaw na koncu:

Kod: Zaznacz cały

 
  system("PAUSE");	
  return 0;
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: robin5hood »

gdy to wpisze wyrzuca bład
system("PAUSE");
Awatar użytkownika
Anonim69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 23 sty 2009, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: Anonim69 »

Dodaj te biblioteki:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

ja już kończę swój kod, popełniłem gdzieś błąd logiczny i go szukam...
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

C minmalny element,parzyste

Post autor: matshadow »

system("pause"); jest tylko w bibliotece iostream, która należy do C++ a nie do C - więc odpada

Kod: Zaznacz cały

#include <conio.h>
na końcu maina umieść

Kod: Zaznacz cały

getch();
A co do Twojego cytatu - nie wiem czy zauważyłeś, ale tam nigdzie nic nie ma o tym, że w C nie występuje zmienna++;
ODPOWIEDZ