excel

renatkan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 13 gru 2008, o 18:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kud
Podziękował: 32 razy

excel

Post autor: renatkan »

hej jak sie robi takie rzeczy w exelu krok po kroku?

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+5 dla x \ge 1 \vee x<-7\\ x^{4}+7x^{2} dla x \in <-7,1)\end{cases}}\)
abc666

excel

Post autor: abc666 »

ale chcesz znaleźć rozwiązania zrobić, wykres czy co?

p.s. aby zrobić spacje w texie musisz przed nią postawić backslasha
renatkan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 13 gru 2008, o 18:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kud
Podziękował: 32 razy

excel

Post autor: renatkan »

musze jakies liczby do kolumny wstawic i stworzyc formule ktora wyliczy mi wszystkie po kolei liczby
abc666

excel

Post autor: abc666 »

w jednej komórce wpisz sobie jakąś liczbę, będzie to początkowa liczba (powiedzmy w B2)
w komórce pod spodem wpisz np. 1 to będzie krok ( k. B3)

teraz w komórce B5 wpisz =B2
teraz w komórce B6 wpisz =B5+B$3
teraz przeciągnij komórkę B6 w dół na kilkanaście komórek

teraz w komórce C5 wpiszemy naszą formułę

Kod: Zaznacz cały

=jeżeli(lub(B5>=1;B5<-7);B5^2+5;B5^4+7*B5^2)
teraz przeciągasz to w dół i koniec, aby zmienić liczony zakres i skok modyfikujesz tylko dwie komórki B2,B3
Oczywiście możesz także w kolumnie B wpisać liczby konkretne samemu jeśli jest taka potrzeba
renatkan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 13 gru 2008, o 18:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kud
Podziękował: 32 razy

excel

Post autor: renatkan »

a jaesli bedzie na odwrot to co?
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^{4}+7x^{2} dla x \in <-7,1) \\ x^{2}+5 dla x \ge 1 \vee x<-7\end{cases}}\)
abc666

excel

Post autor: abc666 »

funkcja jeżeli jest 3-argumentowa

Kod: Zaznacz cały

jeżeli(WARUNEK;PRAWDA;FAŁSZ)
funkcja lub to alternatywa zwykła więc wystarczy zamienić miejscami podane wzory wewnątrz funkcji jeżeli
ODPOWIEDZ