konsola równanie kwadratowe z ujamną deltą

ChipiDay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nDCh
Podziękował: 41 razy

konsola równanie kwadratowe z ujamną deltą

Post autor: ChipiDay »

Ma ktoś albo potrafi zrobić program który rozwiązuje równanie kwardatowe również gdy jest ujemna delta ( liczy na zespolonych wtedy) ?
Awatar użytkownika
Sulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 44 razy

konsola równanie kwadratowe z ujamną deltą

Post autor: Sulik »

Tak samo liczysz jak normalnie, tj. \(\displaystyle{ x=\frac{-b\stack+-\sqrt\Delta}{a}}\), tj. \(\displaystyle{ x=\frac{-b}a\stack+-\frac{\sqrt{-\Delta}}{a}i}\)
ODPOWIEDZ