2 programy w c++

m@linka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 gru 2008, o 12:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krotoszyn

2 programy w c++

Post autor: m@linka »

witam:)
mam problem z poniższymi zadaniami,
1.Napisz rekurencyjny program, który wyznacza sumę liczb zawartych
w tablicy bez użycia pętli.
2.Napisz bibliotekę funkcji obsługujących liczby zespolone. Za pomocą
procedur z tej biblioteki rozwiąż układ równań liniowych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (1+i)w+(2-i)z=2-2i\\(1-i)w+(3-i)z=3+3i\end{cases}}\)
z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 22 sty 2009, o 12:03 przez m@linka, łącznie zmieniany 1 raz.
witek010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 19 lut 2008, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

2 programy w c++

Post autor: witek010 »

m@linka pisze:witam:)
mam problem z poniższym zadaniami,
1.Napisz rekurencyjny program, który wyznacza sumę liczb zawartych
w tablicy bez użycia pętli.
2.Napisz funkcje do zamiany kąta wyrażonego w stopniach, minutach
i sekundach na radiany. Napisz odwrotną funkcje.
ad 1
Funkcja rekurencyjna to inaczej wywołanie funkcji w samej sobie, czyli mając podaną ilość elementów tablicy napisz funkcję która będzie dodawać dwie cyfry i po tej operacji będzie sprawdzać czy istnieje jeszcze kolejny element jesli tak wywoła "siebie" z parametrem o 1 większym

ad 2.
Podaj mi wzór na zamianę z stopni na radiany to napiszę funkcje
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

2 programy w c++

Post autor: matshadow »

1.

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;
int tab[1000],sum=0,t;
void odpal(int i)
{
    if(i<t)
    {
        sum+=tab[i];
        odpal(i+1);
    }
}
int main()
{
    scanf("%d",&t);
    for(int i=0;i<t;i++)
     scanf("%d",&tab[i]);
    odpal(0);
    printf("%d
",sum);
    return 0;
}
m@linka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 gru 2008, o 12:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krotoszyn

2 programy w c++

Post autor: m@linka »

dziekuje:)
Ostatnio zmieniony 22 sty 2009, o 12:04 przez m@linka, łącznie zmieniany 1 raz.
Najarany
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 11 sty 2009, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl.
Podziękował: 3 razy

2 programy w c++

Post autor: Najarany »

M@linka - może się i na C++ nie znam, ale w php jest funkcja zwracająca sumę wartości tablicy.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

2 programy w c++

Post autor: matshadow »

a jak to się ma do tematu? Bo nie wiem...
Awatar użytkownika
wafello
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 7 sty 2009, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Józefina
Pomógł: 6 razy

2 programy w c++

Post autor: wafello »

Co do 2.
Zacznij od:

Kod: Zaznacz cały

class zespolona
{
    int i;
    int j;

    zespolona(int a, int b);
    zespolona operator*(const zespolona &a);
    zespolona operator-(const zespolona &a);
    zespolona operator+(const zespolona &a);
    zespolona operator/(const zespolona &a);
    bool operator==(const zespolona &a);
    bool operator!=(const zespolona &a);
};

bool zespolona::operator==(const zespolona &a);
{
    return (i == a.i) && (j = a.j)
}

zespolona::zespolona(int a, int b)
{
    i = a;
    j = b;
}
ODPOWIEDZ