Mam do napisania dwa programy w C++.
1) Oblicz: \(\displaystyle{ S= \frac{1}{5}sin(5)+ \frac{1}{6}sin(6)+ \frac{1}{7}sin(7)+...+ \frac{1}{25}sin(25).}\)
2) Mając ciąg an 30-wyrazowy wyznacz wyrazy, które będą większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\).
\(\displaystyle{ a _{n} = \sqrt{n+2} (e^{-n})cos(n)}\).
Na zajęciach pisaliśmy bardzo proste programiki a takie będą na zaliczeniu
Prosiłabym o napisanie ich w jak najprostrzy sposób, bo jestem bardzo początkująca...
Pani Profesor podpowiedziała, że mamy użyć pętli "for".
Dwa programy w C++
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Dwa programy w C++
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cmath>
#define PI 3.14159265
#define e 2.71828183
#define eps 0.2
using namespace std;
main()
{
long double S=0,a,i;
for(i=5;(int)i<=25;i++)
S+=1/i*sin(i*PI/180);
cout<<"Suma S wynosi "<<S<<endl;
cout<<"Wyrazy wieksze od 1/5 to: "<<endl;
for(i=0;(int)i<=29;i++)
{
a=sqrt(i+2)*pow(e,int(-i))*cos(i*PI/180);
if(a>eps) cout<<a<<endl;
}
return 0;
}