[DOS] parametry

Ichigo0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: fsadsef
Podziękował: 61 razy

[DOS] parametry

Post autor: Ichigo0 » 21 lis 2020, o 21:22

Nie potrafię zrozumieć na czym polega działanie parametrów w DOS-ie. Może ktoś to prosto wytłumaczyć? W poniedziałek mam kolokwium.
jeżeli np. mam napisać plik wsadowy, który wypisze na ekranie wartość parametru pierwszego i drugiego oraz nazwę pliku wsadowego.
to pierwszy plik mam taki to jest przyklad2.bat :

Kod: Zaznacz cały

@echo off
echo Ala ma kota
pause
echo Ola ma psa
a drugi taki:

Kod: Zaznacz cały

@echo off
echo przyklad2.bat
echo %0
pause
echo PARAMETRY
echo Parametr1
echo %1
echo parametr2
echo %2
To dlaczego wypisuje mi echo is off

Dodano po 34 sekundach:
Nie wiem też po co są parametry i jak one działają?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2020, o 18:24 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.

Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 255 razy
Pomógł: 7 razy

Re: DOS parametry

Post autor: Mondo » 22 lis 2020, o 01:07

Ichigo0 pisze:
21 lis 2020, o 21:23
To dlaczego wypisuje mi echo is off
Prawdopodobnie dlatego, że nie podałeś któregoś paremetru przez co echo printuje status.
Ichigo0 pisze:
21 lis 2020, o 21:23
Nie wiem też po co są parametry i jak one działają?
Chyba najprościej będzie na przykładzie - załóżmy, że chcesz napisać program który wyświetli wszystkie pliki w danym katalogu. Więc piszesz (pseudo kod)

Kod: Zaznacz cały

 for (@files in "/c/usr/my_name")
 	print $file
Więc teraz masz program który robi to co chcielismy dla katalogu "/c/usr/my_name". A teraz chcesz zrobić to samo dla "/c/usr/my_name/music" więc co robisz? Piszesz kolejny program jak ten powyżej zmienijąc scieżkę? Nie! Parametryzujesz nazwę folderu i podajesz ją jako parametr podczas uruchomiena przec co pogram staje się uniwersalny.

Ichigo0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: fsadsef
Podziękował: 61 razy

Re: DOS parametry

Post autor: Ichigo0 » 22 lis 2020, o 10:31

Czyli gdzie mam napisać parametr Ala i Ola?

Dodano po 39 minutach 38 sekundach:
Mam jeszcze jeden przykład napisz plik wsadowy który wyczyści ekran a następnie skopiuje plik podany jako parametr jeden do lokalizacji podanej jako parametr dwa. Następnie program wypisze komunikat o zakończeniu kopiowania i wyświetli swoją zawartość
jak to zrobić na przykladzie2.bat z Alą i Olą?
Tutaj chyba znowu nie mam parametrów i nie wiem gdzie i jak mam to wpisać?
Co znaczy type%0?
Nie mam w książce nic praktycznie o parametrach.

Kod: Zaznacz cały

@echo off
echo Tworze katalog
echo%2
md%2
copy%1%2
echo kopiowanie zakończone
echo zawartość pliku wsadowego
type%0
Ostatnio zmieniony 22 lis 2020, o 13:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak tagów [code].

Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 255 razy
Pomógł: 7 razy

Re: DOS parametry

Post autor: Mondo » 23 lis 2020, o 00:42

Ichigo0 pisze:
22 lis 2020, o 11:11
Czyli gdzie mam napisać parametr Ala i Ola?
Przecież napisałem
podajesz ją jako parametr podczas uruchomiena
jak uruchamiasz program z linii komend poprzez "./program" to zaraz po jego nazwie podajesz parametry 1,2,3,4..n

ODPOWIEDZ