siła
siła
Czy ktoś potrafi wytlumaczyć lub rozwiązać mi to zadanie. Jaka siła działa na ciało o masie 2 kg powodujac przyśpieszenie tego ciała o wartości 2m/\(\displaystyle{ s^{2}}\) Z góry dziękuje.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
siła
Trzeba zapewne skorzystać z zależności między siłą działającą na ciało, przyspieszeniem i masą ciała
\(\displaystyle{ F=ma}\)
\(\displaystyle{ F=2kg 2\frac{m}{s^{2}}=4N}\)
\(\displaystyle{ F=ma}\)
\(\displaystyle{ F=2kg 2\frac{m}{s^{2}}=4N}\)