Zasada zachowania momentu pędu - pytanie

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
doktorlubicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 11 paź 2008, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Zasada zachowania momentu pędu - pytanie

Post autor: doktorlubicz »

Witam
Mam pytanie do pewnego zadania. Zadanie polega na tym, że wbiega sobie chłopiec na kręcącą się karuzelę.

mamy podane:
Ik - moment bezwładności karuzeli
Id - moment bezwładności chłopca, traktowanego jako punkt materialny
m - masa chłopca
R - promień karuzeli

szukana: prędkość kątowa w


Chodzi tutaj oczywiście o zasadę zachowania momentu pędu, gdzie:
L1 = L2

W ruchu obrotowym moment pędu to L=I*w, natomiast odpowiednikiem tego równania w ruchu postępowym jest pęd. Czyli m*v.

Pytanie brzmi:
dlaczego po przyrównaniu w L1 pojawia się jeszcze promień?

Taka jest odpowiedź

L1=L2 => m*V*R = (Ik+Id)*w

Z góry dzięki
Lolek271
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2 lis 2008, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znikąd
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 6 razy

Zasada zachowania momentu pędu - pytanie

Post autor: Lolek271 »

\(\displaystyle{ \vec{L}=\sum_{i=1}^{n}\vec{r _{i} } m _{i}\vec{v _{i} }}\) We wzorze na moment pędu zawsze występuje R.

\(\displaystyle{ \vec{L}=const}\), gdy\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}\vec{M}=0}\)

Zatem masz, żę \(\displaystyle{ I _{1}\omega _{1}=I _{2}\omega _{2}}\)

\(\displaystyle{ mvR=I _{k}\omega+I _{d}\omega \omega=mvR: (I _{k}+I _{d})}\)
doktorlubicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 11 paź 2008, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Zasada zachowania momentu pędu - pytanie

Post autor: doktorlubicz »

To nie znałem tego wzoru Dzięki
ODPOWIEDZ