Witam świątecznie !!
Dwa ciała wyrzycono jednocześnie z dwu punktów. Jedno poziomo z wieży o wysokości h z prędkością Vx. Drugie pionowo do z prędkością Vy w odległości d od wieży. Jaka musi byc prędkość Vy aby ciała zdeżyły sie na d ziemią ??
Rzut poziomy i pionowy
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
Rzut poziomy i pionowy
W układzie związanym z którymś z ciał siły działające na każde z ciał równoważą się. Dalej łatwo.
Oczywiście vx i vy muszą leżeć w jednej płaszczyźnie.
Oczywiście vx i vy muszą leżeć w jednej płaszczyźnie.
Rzut poziomy i pionowy
Witam !
Przyznam, że nie za bardzo łapię o co chodzi z tym równowązeniem sił. Sam próbuje to rozwiązać pisząc równanie toru ruchu jednego ciała(parabola) i drugiego (prosta) i ich układ powinien dać dwa możliwe rozwiązania - jedno podczas wznoszenia sie drugiego ciała pionowo do góry, drugie podczas fazy opadnia w dół.
Przyznam, że nie za bardzo łapię o co chodzi z tym równowązeniem sił. Sam próbuje to rozwiązać pisząc równanie toru ruchu jednego ciała(parabola) i drugiego (prosta) i ich układ powinien dać dwa możliwe rozwiązania - jedno podczas wznoszenia sie drugiego ciała pionowo do góry, drugie podczas fazy opadnia w dół.
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
Rzut poziomy i pionowy
Nie wiem, skąd wniosek, że powinny być dwa rozwiązania.
Jeśli rzeczywiście chcesz wykonać trochę obliczeń, to:
\(\displaystyle{ t}\) - czas do zderzenia
\(\displaystyle{ v_x t = d}\) - z tego wyliczasz t
\(\displaystyle{ h - \frac{gt^2}{2}}\) - wysokość, na której będzie pierwsze ciało
\(\displaystyle{ v_y t - \frac{gt^2}{2}}\) - wysokość, na której będzie drugie ciało (przyrównujemy do tego powyżej)
Jeśli rzeczywiście chcesz wykonać trochę obliczeń, to:
\(\displaystyle{ t}\) - czas do zderzenia
\(\displaystyle{ v_x t = d}\) - z tego wyliczasz t
\(\displaystyle{ h - \frac{gt^2}{2}}\) - wysokość, na której będzie pierwsze ciało
\(\displaystyle{ v_y t - \frac{gt^2}{2}}\) - wysokość, na której będzie drugie ciało (przyrównujemy do tego powyżej)
Rzut poziomy i pionowy
Hmm.. no wynika z tego że masz racje - jest to proste jak drut.
Ale ! Jakoś nie daje mi sprawa tych dwu przypadków. Ten który podałeś zakłada zderzenie
przy ruchu ciała drugiego pionowo do góry w momencie wznoszenia. Ale gdyby jego prędkośc była wieksza odpowiednio to moim zdaniem może zaistnieć sytuacja ze ciało to wzniesie sie na swoją wysokośc maksymalna i zacznie spadać i wtedy zderzy się z ciałem pierwszym.
Czy to jest nie możliwe ??
Ale ! Jakoś nie daje mi sprawa tych dwu przypadków. Ten który podałeś zakłada zderzenie
przy ruchu ciała drugiego pionowo do góry w momencie wznoszenia. Ale gdyby jego prędkośc była wieksza odpowiednio to moim zdaniem może zaistnieć sytuacja ze ciało to wzniesie sie na swoją wysokośc maksymalna i zacznie spadać i wtedy zderzy się z ciałem pierwszym.
Czy to jest nie możliwe ??