Wzór na wyliczenie czasu.

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Zarexu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 gru 2008, o 23:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wzór na wyliczenie czasu.

Post autor: Zarexu »

Witam.

Mam na przykład takie zadanie:

Wyciągarka o mocy a wciąga na wysokość b stos cegieł. Każda cegła waży c a jest ich d. Oblicz w jakim czasie cegły zostaną wciągnięte na górę. Oblicz ile zajęło by wciągnięcie cegieł jeżeli moc wyciągarki zwiększyła by się o 30%.

To jest wzór zadania którego nie mogę rozwiązać. Prosiłbym o wzór razem z podstawionymi danymi.
Mam także pytanie czy ten wzór był by dobry do pierwszej części zadania:

\(\displaystyle{ P=m*g*h}\)

\(\displaystyle{ P*t=m*g*h /:P}\)

\(\displaystyle{ t= \frac{m*g*h}{P}}\)
ODPOWIEDZ