Oblicz długość drogi i czas hamowania
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 8 mar 2008, o 09:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Strzelin/Wrocław
Oblicz długość drogi i czas hamowania
Pociąg jedzie z prędkością 72 km/h = 20 m/s .Przed stacją hamuje , a przyspieszenie jego ruchu wynosi a = - 0,5 m/ s^{2} .Oblicz długość drogi hamowania do zatrzymania się pociągu i czas hamowania.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2008, o 20:11 przez skateli, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Oblicz długość drogi i czas hamowania
\(\displaystyle{ a=\frac{v}{t}\\
- \frac{1}{2} \frac{m}{s^2}=\frac{20\frac{m}{s}}{t}\\
\\
t=40s
\\
\\
s= \frac{1}{2} ft| a\right| t^2\\
\\
s=\frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{m}{s^2}\cdot40^2s^2\\
\\
s=400m}\)
- \frac{1}{2} \frac{m}{s^2}=\frac{20\frac{m}{s}}{t}\\
\\
t=40s
\\
\\
s= \frac{1}{2} ft| a\right| t^2\\
\\
s=\frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{m}{s^2}\cdot40^2s^2\\
\\
s=400m}\)