witam
mam dwa zadanka i nie mam pojecia jak sie za nie zabrać!
1.Współczynnik tarcia statycznego między oponami samochodu a podłożem jest równy fs=0,6
a)oblicz minimalny promień zakrętu, z jakim samochód jedzie na granicy poślizgu z szybkością v=54km/h. Załóż, że nawierzchnia na zakręcie jest pozioma.
b)oblicz najmniejszy promień tego zakrętu , który samochód mógłby minąć z podaną w punkcie a) szybkością gdyby współczynnik tarcia zmalał dwukrotnie.
2Współczynnik tarcia kinetycznego klocków przedstawionych na rys. ma wartość 0,25. Przyjmujemy, że bloczek może obracać się bez tarcia oraz pomijamy masę nitki i bloczka. Znajdź przyspieszenie układu i siłę naciągu nitki.
dziekuje za pomoc
dynamika - dwa zadanka
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nekla
dynamika - dwa zadanka
Ostatnio zmieniony 2 gru 2008, o 20:51 przez piterrr666, łącznie zmieniany 1 raz.
dynamika - dwa zadanka
Zadanie 1
a) przyrównujesz siłe odśrodkową działająca na samochód do siły tarcia
\(\displaystyle{ \frac{mV ^{2} }{r}=fmg}\)
wychodzi r=37,5 metra
b) z równania wyżej widać, że jeżeli f zwiekszy sie dwukrotnie to promien zakretu zmaleje dwukrotnie
Zadanie 2
Przyrównujesz energię kinetyczna samochodu do energii zużytej na pokonanie siły tarcia
\(\displaystyle{ \frac{mV ^{2} }{2}=Fs}\)
\(\displaystyle{ F=6400N}\)
siła grawitacji to oczywiście \(\displaystyle{ F=mg=8000N}\)
a) przyrównujesz siłe odśrodkową działająca na samochód do siły tarcia
\(\displaystyle{ \frac{mV ^{2} }{r}=fmg}\)
wychodzi r=37,5 metra
b) z równania wyżej widać, że jeżeli f zwiekszy sie dwukrotnie to promien zakretu zmaleje dwukrotnie
Zadanie 2
Przyrównujesz energię kinetyczna samochodu do energii zużytej na pokonanie siły tarcia
\(\displaystyle{ \frac{mV ^{2} }{2}=Fs}\)
\(\displaystyle{ F=6400N}\)
siła grawitacji to oczywiście \(\displaystyle{ F=mg=8000N}\)