Witam to jest mój 1 post na tym forum i proszę o wyrozumiałość.Pani zadala nam takie zadanie a ja zabardzo nie wiem jak to zrobic . Podaje zadania
Oblicz drogę jaką przebędzie ciało poruszające się ruchem jednostajnie przyspieszonym w czasie 5 sekund jeżeli jego szybkość końcowa wynosi 20m/s a szybkość początkowa jest równa 0.
i Drugie
Oblicz szybkość końcową ciała poruszającego się ruchem jednostajnie przyspieszonym które w czasie 10 s przebyło drogę 100m .
proszę o rozwiązania tych zadań bo potrzebne są na jutro Pozdrawiam .
Obliczenia z fizyki
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Obliczenia z fizyki
1.
\(\displaystyle{ t=5s\\
V_{p}=0\\
V_{k}=20m/s\\
s=?\\
\\
s= \frac{1}{2}at^2 \\
a=\frac{V_{k}}{t}}\)
2.
\(\displaystyle{ s=100m\\
t=10s\\
V_{k}=?
\\
s= \frac{1}{2}at^2 \\
s=\frac{1}{2}\frac{V_{k}}{t}t^2 \\
s=\frac{1}{2}V_{k}t \\
V_{k}= \frac{s}{ \frac{1}{2}t }}\)
Podstaw do wzoru i oblicz.
\(\displaystyle{ t=5s\\
V_{p}=0\\
V_{k}=20m/s\\
s=?\\
\\
s= \frac{1}{2}at^2 \\
a=\frac{V_{k}}{t}}\)
2.
\(\displaystyle{ s=100m\\
t=10s\\
V_{k}=?
\\
s= \frac{1}{2}at^2 \\
s=\frac{1}{2}\frac{V_{k}}{t}t^2 \\
s=\frac{1}{2}V_{k}t \\
V_{k}= \frac{s}{ \frac{1}{2}t }}\)
Podstaw do wzoru i oblicz.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2008, o 13:38 przez maise, łącznie zmieniany 1 raz.
Obliczenia z fizyki
Ok dzięki za 1 zad. wyszło 4
Prosił bym jeszcze o 2 zad.
jeżeli ktos wie jak to zrobic to proszę o napisanie
Prosił bym jeszcze o 2 zad.
jeżeli ktos wie jak to zrobic to proszę o napisanie