rzut ukosny

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

rzut ukosny

Post autor: Vixy »

. Dla rzutu ukośnego z prędkością V pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) do poziomu, z progu o wysokości , wyznaczyć równanie toru ruchu, zasięg rzutu, maksymalną wysokość lotu i prędkość cząstki w chwili uderzenia w ziemię.



\(\displaystyle{ x=V*t*cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ y=-h+V*sin\alpha*t-\frac{gt^2}{2}}\)

z drugiego rownania licze t wstawiam do pierwszego i mam zasieg rzutu

maksymalna wysokosc to \(\displaystyle{ H=\frac{Vsin\alpha}{g}}\)
predkosc w chwili uderzenia o ziemie wynosi \(\displaystyle{ V=\sqrt{(Vcos\alpha)^2+(Vsin\alpha-gt)^2}}\)


czy dobrze??
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

rzut ukosny

Post autor: dabros »

w jak najlepszym porządku
ODPOWIEDZ